KRAGUJEVAČKI SKC NA 13. KUSTENDORFU

Društvo Kultura

Kragujevački Studenstki kulturni centar i ove godine učestvovao je na filmskom i muzičkom festivalu u Drvengradu

To da naš SKC učestvuje na „Kustendorfu” odavno nije vest već tradicija. Akademski folklorni ansambl „Svetozar Marković” bogatiji je za još jedno, novo učešće na nedavno završenom Filmskom i muzičkom festivalu „Kustendorf”, čije je 13. izdanje održano ove godine od 13. do 18. januara. Ansambl SKC-a je do sada 12 puta bio učesnik ovog prestižnog festivala, imajući priliku da tradicionalne igre i pesme predstavi festivalskoj publici koja u Drvengrad dolazi sa svih strana sveta.  I ove godine ansambl je nastupio završne večeri festivala, na ceremoniji dodele nagrada mladim filmskim autorima, pobednicima takmičarskog dela festivala i to sa novim koreografijama – igrama iz Ponišavlja i Povardarja. U želji da uvek pruži nov i drugačiji nastup, ansambl je publici Kustendorfa, na primer, prošle godine prikazao koreografiju „Tarantele” na muziku iz Kusturičinog filma „Na Mlečnom putu”.

  • Kusturica na sve načine promoviše srpsku kulturu, umetnost i nasleđe, ne samo kroz ovakve nastupe folklora nego čak i kroz autentičnu hranu i piće, sve one nacionalne i zavičajne brendove, kaže Ivana Maraš Jovanović, direktorka SKC-a.
  • Zista od samog ulaska u Drvengrad svi gosti se dočekuju sa solju i pogačom, nadovezuje se njena koleginica Jelena Krstića, urednica scenskih delatnosti u ovoj kući.

Obe naše sagovornice se slažu da je atmosfera na Kusturičinom festivalu jedinstvena.

  • Sve se tamo odvija bez ikakve pompe i lažnog glamura. Atmosfera je opuštena, prijateljska, kreativna i radna… A, ambijent je zaista magičan, tvrde one.

A, na ovim festivalima se mogu susreti umetnici bukvalno iz čitavog sveta.

  • Za nas je pre svega najvažnije da se ansambl SKC-a predstavi svetu. Na „Kustendorfu” su uglavnom ljudi i stvaraoci iz filmske industrije ali i svih ostalih grana umetnosti. Boraveći među njima ostvarujemo međunarodne kontakte i otvaraju nam se mnogi aspekte saradnje, kaže direktorka Maraš, dodajući da su ove godine dobili direktan poziv da učestvuju u pratećem programu jednog filmskog festivala u Francuskoj.

Prošle godine upoznali su se i povezali sa Francuzom koji sem u svom rodnom Renu, organizuje festivale i u Južnoj Americi u Venecueli, Argentini i Kolumbiji. Na njega su posbeban utisak ostavili muzička izdanja bendova koje SKC promoviše tako da se muzička saradnja proširila i „van granica” folklora. Ove godine ostvarili su kontakt sa slavnim fotografom Brajanom Rašićem.

  • Svi zano koje sve svetske zvezde, umetnike i poznate ličnosti je Rašić slikao, pa je bepredmetno pričati koliko bi njegova izložba fotografija značila ne samo za SKC, već i za čitav Kragujevac, smatra ona, dodajući da su saradnju sa Kusturicom proširili i na druge njegove festivale poput „Kustenrof klasika” gde je nastupilo „Kragujevačko pevačko društvo” koje je pod patronatom SKC-a.

Za Jelenu Krstić, stalni i ponovni pozivi za učešća na „Kustendorfu” su potvrda njihovog rada.

  • Naš prvi i drugi izvođački ansambl svaki put se trudi da bude nov, drugačiji i da nikada ne ponavljamo nastupe. Lako i sa velikim zadovoljstvom odgovaramo na Kusturičine umetničke zahteve i to je ključ višegodišnje saradnje i nastupa na njegovim festivalima, ceni ona.

Saradnja će se dakle nastaviti a možda će se ostvariti i neki od međunarodnih kontakata pa da nas ne iznenadi neko buduće gostovanje SKC-a u Latinskoj Americi ili izložba Brajana Rašića koju bi možda mogao da otvori niko drugi do Mik Džeger.

Piše: Zoran Mišić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.