Kragujevački Teatar na festivalu u Albaniji – „Opet plače” na „Skampi” u Elbasanu

Društvo Kultura

Knjaževsko-srpski teatar gostovaće na 23. Internacionalnom festivalu „Skampa” u albanskom gradu Elbasanu. Kragujevčani će na ovoj smotri nastupiti sa komadom Novice Savića „Opet plače al’ sada od sreće” u režiji Dragana Jakovljevića, predstavom koja je svoju premijeru imala 2016. godine i već je nagrađivana na međunarodnim pozorišnim smotrama u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Festival „Skampa” se održava od 30. septembra do 6. oktobra i na njegovom repertoaru su predstave iz Albanije, Kosova, Turske, Litvanije, Italije i Srbije.

– Posle dužeg vremena gostujemo na prostoru koji nije eks Ju region i učešćem na ovoj smotri ne samo da proširujemo područje naše međunarodne saradnje već želimo da pokažemo da su umetnost i kultura bez predrasuda, jer mnogi naši ljudi na Albaniju gledaju isključivo kroz prizmu aktuelnih odnosa sa Kosovom, kaže Mladen Knežević, direktor kragujevačkog Teatra, dodajući da je „ta potreba za saradnjom obostrana”. Kragujevačka predstava „Opet plače al’ sada od sreće” na repertoaru „Skampe” je u subotu, 2. oktobra.

Inače, ovo jeste prvo gostovanje velike ansambl predstave kragujevačkog pozorišta u Albaniji ali ne i jedino. Pre tačno 10 godina, takođe predstava Knjaževsko-srpskog teatra, monodrama „Dnevnik jednog ludaka” po Gogoljevom tekstu, u režiji Dušana Stanikića i izvođenju Ivana Vidosavljevića učestvovala je na festivalu monodrame „Albamono” u Korči i pobedila (nagrade za najbolju predstavu i najboljeg glumca).

Trenutno se u kragujevačkom Teatru priprema nova predstava „Ja od jutros nisam stao” koju po tekstu Une Vizek režira Slađana Kilibarda (već uspešno sarađivala sa KST-om „Moje bivše, moji bivši” i „Ko nema u vugla, gugla”) čija je premijera najavljena za novembar ali su njene probe trenutno „pauzirane” zbog kovida ode kojeg je oboleo jedan član glumačkog ansambla.

U kragujevačkompozorištu pripremaju se i za 16. izdanje međunarodnog pozorišnog festivala Joakim festa koji će se održati od 8. do 16. oktobra. Narednih meseci u KST-u planiraju još dve premijere: „Na rubu pameti” koju po tekstu Miroslava Krleže režira Marko Misirača (do kraja godine) i „Ildu Geršner” koju po komadu Jelene Kajgo režira Stevan Bodorža (početkom naredne godine).

Foto: Knjaževsko-srpski teatar
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.