KRAGUJEVAČKI TEATAR SA STERIJOM NA FESTIVALU PROFESIONALNIH POZORIŠTA SRBIJE „JOAKIM VUJIĆ”

Kultura

Knjaževsko-srpski teatar nastupiće na ovogodišnjem 56. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” sa predstavom Ženidba i udadba, po tekstu Jovana Sterije Popovića u režiji Jane Maričić, saopštila je elektronskim putem selektorka Festivala Branislava Ilić, dramska spisateljica i dramaturškinja.

  • Delovalo je prilično teško danas osavremeniti ’Ženidbu i udadbu’, dok se toga nije latila rediteljka Jana Maričić. Ne remeteći puno Sterijin komad, otkrila nam je kroz bezmalo crnohumornu komediju, sav pakao udaje i ženidbe u okolnostima nemaštine. Pakao kome se ipak smejemo. Da je brak interes, nije nova tekovina ali kada je uz to i opstanak, onda postaje neophodnost u kojoj ’tople porodične vrednosti’, roditeljska ljubav, kao i svi drugi bliski odnosi poprimaju interesni oblik koji neretko pokaže i svoje sebično, koristoljubivo, manipulativno, pa i agresivno lice. Poseban kvalitet ove predstave je u zadatoj, preciznoj glumačkoj igri, koja se kreće u okvirima dozirane groteske, bez preterivanja koja bi nas moglo udaljiti od prepoznavanja ljudi, odnosa i okolnosti današnjice. Knjaževsko-srpski teatar ovom ali i drugim predstavama potvrđuje svoju doslednost i zrelost u kreiranju repertoara, napisla je u svojoj e-selektorskoj eksplikaciji Branislava Ilić.

Ove godine domaćin Festivala je obnovljeno pozorište „Bora Stanković” iz Vranja. Selektorka Branislava Ilić posle odgledane 21 predstave za tekmičarski deo festivala (na kome je prošle godine pobedio naš Teatar) izabrale je sedam za takmičarski repertoar smotre. Sem našeg pozorišta na Festival „Joakim Vujić” će učestvovati i pozorišta iz Vranja, Leskovca, Prištine, Šapca, Lazarevca i Pirota, a u čast nagrađenih biće odigrana predstava niškog Narodnog pozorišta „Vlast i njena opozicija” po tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Egona Savina.

Po mišljenju selektorke fokus prethodne sezone u pozorišnim kućama u Srbiji je bio na domaćem tekstu. Ove godine repertoarsko opredeljenje pozorišnih kuća išlo je u više pravaca ali domaći tekst nije zanemaren, ističe ona.

  • Nadam se da nas trenutna situacija distance i zatvorenosti usled pandemije, neće dovesti do ’Tačke pucanja’ kao što je to slučaj sa likom iz istoimenog dela Krecove drame, ’Strah i nada u Nemačkoj’. Verujem da će smeh pobediti strah i da ćemo se u Vranju naći slobodni i željni pozorišta, nada se selektorka Branislava Ilić

Datum održavanja festivala biće određen nakon završetka vanrednog stanja.Datum održavanja festivala biće određen nakon završetka vanrednog stanja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.