KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV ODGOVORNIH ZA GAŠENJE ZAVODA; PACIJENTI I ZAPOSLENI UZNEMIRENI

Društvo Video

Pacijenti koji su u petak pre podne (14. jun) došli na preglede u zgradu Zavoda za zaštitu rada bili su, najblaže rečeno, uznemireni. Da nakon puta bez povratka, kako je pokretanje postupka likvidacije te zdravstvene ustanove okarakterisala članica Gradskog veća dr Gordana Damnjanović, možda neće moći da se leče u istoj zgradi i kod lekara na koje su navikli, saznali su tog jutra.

  • Ovde su, uglavnom, leče stariji ljudi. Gde ćemo mi sada, po kojim ambulantama da idemo. Naše penzije su male, nemamo za hleb, a sada bi trebalo daplaćamo taksi da idemo na drugo mesto. Imamo divne doktore, kaže pacijentkinja Zdravka Đusić koja se, kaže, leči “od kada zna za sebe” u Zavodu.

Žena koja čeka na pregled predlaže da se pozovu svi pacijenti u odbranu Zavoda i kaže – mi nećemo da damo da se ugasi.

U isto vreme, sprat iznad, u vreme pauze, zajedničku konferenciju za novinare organizovali su sindikati Sloga, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikat medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije. Obučeni u crno. U sali je i najveći broj zaposlenih, uznemireni, kažu  “stavljeni pred svršen čin”. Uskraćeni za bilo kakvu informaciju.

Doktorka Mirjana Samardžić pročitala je zajedničko saopštenje:

  • Pitamo gradonačelnika, članicu Gradskog veća – ko je kriv što naše porodice sutra neće imati egzistenciju? Ko je kriv što oko 35.000 građana sutra neće znati gde će da se leči? Ko je kriv što se gasi jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova?

Podsetila je da su slična obećanja, da će zaposleni raditi, kada je ugašen Zavod za stomatologiju, do čega nije došlo.  Sindikati su četvrtak (13. jun) Osnovnom javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih za propuste, kako su naveli, učinjene prethodnih godina. Pozvali su i sve Kragujevčane, kao i zdravstvene radnike, da podrže opstanak Zavoda i najavila da će od ponedeljka (17. jun) ispred Zavoda započeti sa potpisivanjem peticije.

Podsetimo, postupak prinudne likvidacije pokrenula je Agencija za privredne registre 29. maja, a rok je 60 dana. Razlog za likvidaciju ZZZZR-a je nepodnošenje završnog računa za 2015, 2016. i 2017. godinu, a taj nedostatak nije otklonjen iako je bio ostavljen rok od 90 dana.

Članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damjanović je izjavila juče da se likvidacioni postupak ne može prekinuti. Najavila je da će Dom zdravlja pre gašenja ZZZZR-a preuzeti zaposlene i postaće praktično ogranak Doma zdravlja u Kragujevcu. Saopštila je da je upućen dopis Ministarstvu zdravlja pa će se konačna sudbina zaposlenih u Zastavinoj ambulanti znati do kraja ove nedelje.

Na pitanje kako je moguće da se nije znalo da poslovodstvo ne podnosi završni račun, pošto je direktor Zavoda dr Antonio Dimitrovski do izbora na tu funkciju bio odbornik Srpske napredne stranke, Damnjanović je odgovorila da je to “političko pitanje”.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *