Kroz projekat „Pravo na ravnopravnost” 20 žena žrtava porodičnog nasilja u Kragujevcu osnažene za samostalni život

Grad

U prostorijama Centra „Kneginja Ljubica” održana je završna konferencija projekta „Pravo na ravnopravnost između muškaraca i žena kao ključ društvenog uspeha Grada Kragujevca” na kojoj su predstavljeni rezultati projektnih aktivnosti u cilju povećanja svesti javnosti o značaju rodne ravnopravnosti.

  • Zakon o rodnoj ravnopravnosti Skupština Srbije usvojila je u junu ove godine. Pored poštovanja zakonske regulative veoma je važno da kao takva bude sprovedena na pravi način i da takav koncept u našoj zemlji zaživi. Između ostalog da se prepoznaju prave vrednosti  jer po Ustavu svaki muškarac i žena imaju pravo na jednaka prava, jednake mogućnosti u svim sferama života, rekla je dr Gordana Damnjanović,  članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, vođa tima za realizaciju projekta.

Projekat u okviru programa Podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenja dobrog upravljanja i socijalne uključenosti Swiss PRO, a koji se tiče ravnopravnosti muškaraca i žena kao ključ uspeha Grada Kragujevca koncipiran je kroz tri oblasti koje uključuju promociju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, prevenciju porodičnog nasilja nad ženama i očuvanje i unapređenje zdravlja žena i devojčica. Mlađu populaciju od 8 do 18 godina kroz radionice, volonteri Crvenog krsta upoznali su sa pojmovima rodne ravnopravnosti, polova, diskriminacije.

– Sa institucionalnim partnerima Domom zdravlja, GO Crvenog krsta, Centrom za socijalni rad „Solidarnost” i Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica”, održane su brojne zdravstvene, edukativne aktivnosti, a u okviru projekta resorne institucije su radile na osnaživanju 20 žena žrtava porodičnog nasilja iz visoko rizičnih razvedenih brakova, koje su kroz ekonomsko osnaživanje osposobljene za samostalni život, istakla je dr Gordana Damnjanović.

Sa aspekta centralne nacionalne inistutucije za zaštitu od diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti Kancelarije Poverencije za zaštitu ravnopravnosti RS, ovoj završnoj konferenciji projekta Pravo na ravnopravnost između muškaraca i žena, prisustvovala je Tatjana Jokanović i ocenila da svaka aktivnost sprovedena u okviru projekta je od ključnog značaja za ovu oblast, komletno društvo i njegov razvoj u budućnosti.

– Jer to kako se pojedinac odnosi prema slabijima i uopšte prema svim manjinama govori o civilizacijskom napretku i nivou društvenog razvoja u kome se nalazimo. Svakako su žene te koje nose promene u slučaju kada imaju mogućnost da donose odluke i da se njihova reč, znanje i iskustvo uvažavaju i poštuju na poslovima koje obavljaju i to pre svega kada su bezbedne i zaštićene od svakog nasilja, rekla je viša savetnica u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti RS.

Projekat „Pravo na ravnopravnost između muškaraca i žena kao ključ društvenog uspeha” Grad Kragujevac je realizovao od decembra 2020. do septembra 2021. godine u okviru programa Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vlkadom Srbije a sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Piše: Zoran Mišić, Danas
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.