KRUŠIK: NAJAVLJENO ULAGANJE U RAZVOJ RAKETNOG PROGRAMA

Društvo Ekonomija

Nakon jednodnevnog sumiranja utisaka, čelnici reprezentativnih sindikata Krušika – UGS Nezavisnost, Samostalnog, Sloge i ASNS-a,nisu se nezadovoljni vratili sa sastanka u Ministarstvu odbrane koji je juče popodne trajao puna tri sata, i na kojem je, kako nam je preneto, detaljno razmotrena aktuelna situacija u toj fabrici koju karakterišu besparica, odnosno veliki dugovi i gubici od oko 50 miliona dolara, trogodišnja blokada računa, afere vezane za plasman proizvoda preko povlašćenih privatnih trgovaca bliskih državnom i vrhu Srpske napredne stranke, armija prekobrojnih radnika, te svim tim uzrokovana – besposlica.

Na sastanku se o svim problemima Krušika, tvrde sagovornici lista Danas i Glasa Šumadije, razgovaralo otvoreno i konkretno, a pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, zvani “Baća”, koji je, kako su obavešteni, čovek od poverenja samog državnog vrha, potvrdio je da je valjevska fabrika potrebna državi  koja je, prema njegovim rečima, spremna da nastavi ulaganja u osavremenjavanje njene proizvodnje.

  • Miloradović je, koliko je to moguće na jednom takvom sastanku, predstavio stategiju razvoja naše fabrike, na čemu smo mi insistirali i pre odlaska u Beograd. Tom strategijom, pored ostalog, predvidjena su ulaganja u modernizaciju fabrike i osavremenjavanje proizvodnje. U tom kontekstu posebno je pomenuto ulaganje u razvoj raketnog programa. Država, naime, planira da više ulaže u razvoj savremenih raketa, umesto u donekle zaostalu proizvodnju konvencionalnih mina i granata, od kojih nema velikog profita. Naravno da se neće stati ni sa proizvodnjom mina i granata, ali će, koliko smo razumeli, ubuduće akcenat biti stavljen na proizvodnju savremenih raketa, kažu učesnici sastanka u Ministarstvu odbrane, napominjući da, ipak, još uvek nisu sigurni da u MO, prekjuče posle podne,  “nisu čuli predizbornu priču”, što će im biti znano nakon 26. aprila, a do tada im ostaje da veruju da su namere države – iskrene.

Na sastanku u MO, sindikalci su nadležnima , kako tvrde, ukazali i na posledice nekontrolisanog partijskog zapošljavanja u Krušiku, koje je, kako je ocenjeno, “kancer” ne samo odrambene industrije, već i kompletnog javnog sektora u  Srbiji. U Krušiku je, podsetimo, u minulih nekoliko godina, prema sindikalnim informacijama, uglavnom posredstvom predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darka Glišića, koji je i predsednik opštine Ub (i kum predsednika Aleksandra Vučića), zapošljeno na stotine partijskih aktivista SNS, prevashodno iz Uba, Lajkovca i Mionice, ali i iz drugih gradova i varoši širom Srbije.

  • Nadzorni odbor fabrike nedavno je predložio oštre rezove, izmedju ostalog i smanjenje broja zaposlenih, i to tako što bi iz Krušika, posredstvom socijalnog programa, otišlo više od 1.000 radnika. Sindikati se, iz više razloga, nisu složili sa tom inicijativom, i smatraju da moraju da štite prava svakog radnika, bez obzira na koji način je došao u preduzeće, zbog čega su i na sastanku u MO zatražili da se veći broj zaposlenih na odredjeno vreme, do predstojećih izbora,  prevede u status stalno zaposlenih. Stav nadležnih je da to, zbog situacije u kojoj se Krušik trenutno nalazi, nije moguće, i predložili su da se po 15 radnika angažovanih na odredjeno na svaka dva  meseca prevode u status stalno zaposlenih. Ostalo je da o tome nastavimo pregovore sa poslovodstvom i fabričkim Nadzornim odborom koji, kako nam se čini, nisu odustali od ideje o značajnijem smanjenju broja zaposlenih, ali da o tome, zbog predstojećih izbora, javno ne govore, kažu učesnici razgovora sa nadležnima u  Ministarstvu odbrane.  

Ističu, pritom, da će se o problemima Krušika, ali i ostalim fabrikama  domaće vojne industrije, Zastavi oružju, Prvom partizanu i drugim koje su , takodje, u nezavidnoj situaciji, tek razgovarati.                     

VUČIĆ U KRUŠIKU U PONEDELJAK?

 Nove kapislana Krušika, čija je izgradnja startovala još 2015., najverovatniće će biti puštena u rad u ponedeljak, 9. marta. Očekuje se da će otvaranju nove kapislane da prisusustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, 2015., zajadno sa tadašnjim direktorom Krušika Mladenom Petkovićem, položio kamen temeljac za njenu izgradnju.

U izgradnju i opremanje nove Krušikove kapislane, koja treba da podmiruje potrebe i ostalih domaćih vojnih fabrika, umesto prvobitno predvidjenih 1,6, uloženo je, prema nezvaničnim procenama, izmedju tri i četiri miliona evra.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.