KRUŠIK: PLATE DO PETKA, ILI OSTAVKA DIREKTORA I ŠTRAJK

Društvo Ekonomija

Radnici Krušika danas su primili akontaciju zarada za januar koja je, uobičajeno, morala da im bude isplaćena sredinom meseca, odnosno 14. februara. Drugi deo januarskih plata, prema obećanju koje je direktor Lukić jutros dao predstavnicima četiri reprezentativna sindikata – Samostalnog, UGS Nezavisnost, Sloga i ASNS – biće isplaćen u petak, 28. februara.

Rukovodstva sva četiri sindikata usaglasila su odluku da će, ukoliko zaposlenima drugi deo plate ne bude isplaćen, kako je obećano, u petak, 28. februara, zvanično da zatraže ostavku generalnog direktora fabrike Vladan Lukića, i da će da radikalizuju sindikalnu borbu, što podrazumeva i organizovanje   proostesta i štrajkova, rekli su nam, nakon sastanka sa poslovodstvom, čelnici Krušikovih sindikata.

Kažu da ne znaju pouzdano gde je poslovodstvo fabrike, čiji je račun već tri godine u blokadi, uspelo da namakne novac za isplatu januarskih zarada, ali “osnovano pretpostavljaju da je pare obezbedila država”, te da će Krušik, zauzvrat, morati da “odradi neki posao za Vojsku  Srbije”. Direktor Lukić je, dodaju, najavio i da će zarade zaposlenima ubuduće da budu isplaćivane redovno. Sindikalci veruju da će to Lukićevo obećanje da traje do predstojećih izbora, a šta će potom da se dešava, čuće se.

Sindikalci i poslovodstvo Krušika dogovorili su se i da zaposleni koji u toj fabrici više godina rade “na određeno”, uskoro dobiju stalni posao, o čemu će se konkretnije razvovarati na jednom od sledećoih sastanaka. Problem prekobrojnih radnika, nastao masovnim zapošljavanjem aktivista Srpske napredne stranke iz Uba, Lajkovca, Mionice, ali i drugih mesta i gradova širom Srbije, juče  “nije otvaran”. U sindikatima smatraju da rešavanja viška zaposlenih takodje neće biti do izbora.

Direktor Lukić, prenose naši sagovornicoi, najavio je i nove ugovore o plasmanu proizvoda (danas u Krušiku bila delegacija  Filipina – prim. Z.R), ali se, ujedno i žalio kako valjevskoj fabrici “Bugari (kompanija Asenal) uzimaju poslove”.O dugovima i gubicima Krušika na današnjem sastanku poslovodstva i sindikalaca nije se razgovarlo, ali  nije se ni moralo pošto su ti podaci već duže poznati i široj javnosti.

Poslovanje Krušika već mesecima karakterišu veliki dugovi i gubici, koji su premašili 50 miliona dolara, te  teška besparica, besposlica i armija prekobrojnih radnika. U više nego nezavidnu proizvodno – poslovo-finasijsku situaciju Krušik je dobrim delom došao i zbog toga što je privatnim trgovcima oružjem bliskim državnom i vrhu SNS-a, pre svih firmi GIM I kompanijama Slobodana Tešića, omogućeno da proizvode valjevske fabrike, prema rečima uzbunjivača Aleksandra Obradovića, kupuju po fabričkim cenam ili čak i ispod njih.Istovremeno, povlašćenim kupcima je omogućavano I da robu preuzimaju bez plaćanja, usled čega GIM, Slobodan  ešić i arapska firma Internešenel golden grupa Krušiku, prema dostupnim podacima,  duguju više od sedam miliona evra.

Radnicima Krušika, inače, isplata zarada kasni po prvi put u minulih 16 godina. Naši sagovrnici podsećaju da je poslednji put isplata zarada u Krušiku kasnila 2004., nakon čega su radnici ušli u upravnu zgradu i tadašnjeg generalnog direktora fabrike Radivoja Milutinovića Beku, kako tvrde, i bukvalno izbacili iz kabineta. Trenutna situacija je, ipak, ističu mnogo gora nego te 2004.godine.

 Piše: Zoran Radovanović

ANTRFILE

         ODLOŽENO OTVARANJE NOVE KAPISLANE

      U Krušiku je prošle  subote, 22. februara, trebalo da bude obeležena 81 godina od osnivanja fabrike, i tom prilikom je, prema ranijim najavama, trebalo da bude otvorena nova Kapislana, čija je izgradnja  počelajoš 2015., i u čiju gradnju i opremanje je, prema informacijama iz valjevske fabrike, umesto prvobitno predvidjenih 1,6,  uloženo izmedju tri i četiri miliona evra.

      Otvaranju Kapislane trebalo je, pored ostalih, kako je najavljivano, da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, 2015., zajedno sa tadašnjim direktorom Krušika,  Mladenom Petković, položio kamen teneljac za njenu izgradnju.

     Obeležavanje dana fabrike i otvaranje nove Kapislane je, medjutim, navodno zbog toga što su prošle subote bile Zadušnice, odloženo za 3.ili 5.mart.  Sindikalci Krušika ne veruju više da će Vučić da dodje na otvaranje nove Kapislane.

    Prošle godine, Krušik je 22. februara obeležio 80 godina postojanja i rada, i na toj svečanosti kojoj je, pored ostalih, prisustvovao je i predstavnik GIM-a Branko Stefanović, najavljivan je dalji i ubrzan razvoj,  mada se već tada znalo da je  valjevska vojna fabrika u teškoj poslovnoj situaciji.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.