KRUŠIK: PREKOBROJNO OKO HILJADU RADNIKA, NAJAVLJENO SMANJENJE NADOKNADA ZA MINULI RAD, PREVOZ, TOPLI OBROK…

Društvo Ekonomija

Gubici Krušika su ogromni: 2017. bili su deset miliona dolatra, u 2018. dva puta veći, da bi krajem 2019., prema sagledavanjima nadležne službe,dostigli svih 40 miliona dolara. U fabrici je veliki broj radnika koji su višak,  u pogonima se  radi pomoću štapa i kanapa, jer nema repromaterijala, fabričke hale su hladne, radnici nemaju HTZ opremu,pa od svojih kuća donose radnu odeću i cipele,  rekli su  danas listu DANAS I Glasu Šumadije u centrali Sindikata UGS „Nezavisnost“, čiji su predstavnici juče u Krušiku razmatrali  predlogde  menadžmenta i Nadzornog odbora valjevske fabrike za prevazilaženje proizvodno-poslovne agonije tog preduzeća.

Naši sagovornici tvrde da je poslovodstvo Krušika sačinilo spisak mera za izlazak te fabrike iz aktuelne krize, medju kojima su smanjenje broja zaposlelih za  1.000. od oko 3.200 ukupno zaposlenih, zatim za umanjenje minulog rada, te nadoknada za topli obrok, prevoz i regres. Taj spisak mera dostavljen je reprezentativnim sindikaalnim organizacijama u Krušiku, odnosno  Samostalnom, te sindikatima Sloga i UGS „Nezavisnost“.

  • Nećemo da prihvatimo predlog za realizaciju socijalnog programa u Krušiku, prema kojem bi se problem viška zaposlenih  rešavao po principu dobrovoljnosti.Imamo više nego negativna iskustva sa tim načinom rešavanja viška zaposlenih, pošto iz fabrika, kao po pravlilu, uglavnom odlaze najbolji i najstrručniji radnici i stručnjaci, a ostaju režijski radnici.  S druge strane, naš sindikat je blagovremeno upozoravao na problem partijskog zapošljavanja u Krušiku, i niko na to nije reagovao. Ti radnici su, u medjuvremenu, bez obzira na način na koji su zapošljeni stekli nekakav status. Zbog toga mislimo da bi najpoštenije bilo da o njihovom daljem radnom angžmanu odlučuju poslovodstvo fabrike i partija kojai h je dovela u Krušik, kažu u centrali UGS „Nezavisnost“.

Dodaju da o predloženom smanjenju nadoknada za minuli rad, prevoz, topli obrok i regres može da se razgovara, ali pod uslovom da se odnose na sve kategotrije zapospelni, uključujući i rukovodioce, te da se ta umanjenja oroče na odredjeni period i da država garantuje da će radnicima to zakidanje prinadležnosti da bude nadoknadjeno.

Ukoliko reprezentativne sindikalne organizacijer Krušika ne prihvate predlog mera za prevazilaženje proizvodno –poslovno – finansijske agonije fabrike, sindikati će, kako nam je danas rečeno, gotovo izvesno da zatraže smenu menadžmenta fabrike, na čelu sa generalnim direktorom Vladanom Lukićem, kao i fabričkog Nadzornog odbora.

Naši izvori iz valjevske fabrike ističu da poslovodstvo Krušika, pre svih generalni direktor Vladan Lukić, nikako ne sme da bude izuzet od odgovornosti za trenutno beznadje u tom preduzeću. Tim pre što je, kako kažu, Lukić već godinama na rukovodećim funkcijama u firmi i što je bioi u tročlanom Bordu direktora fabrike do kraja 2018., odnosno u  vreme kad je generalni direktor bio famozni MladenPetković koji je, prema rečima uzbunjivača Aleksandra Obradovića,omogućiopovlašćeni status trgovcima orzužja, firmi GIM i kompanijama Slobodana  Tešića, pri kupovini Krušikovih mina i granata.

    Piše: Zoran Radovanović
Fotografija: Krušik
Tagovi:

3 komentara

  1. Pa ti braye si bas eksperat za vojnu industriju, a? A Sta se radi u Brnu ili Springfildu? Mora da ti je Grba opet izvor koliko mirisem rostilj iz Stare Srbije… e mangupcino jedna….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.