Kutak za rusofilski trenutak: „Dveri”: Neophodno jačanje institucionalne saradnje sa Rusijom

Politika

Magistar Ivan Kostić, potpredsednik Srpskog pokreta „Dveri” danas (pre)poručio: „Neophodno jačanje institucionalne saradnje sa Rusijom u cilju očuvanja državnog suvereniteta”.

Zahvaljujući Info službi Pokreta „Dveri” saopštenje prenosimo u potpunosti:
 – Nakon otkazivanja učešća Vojske Srbije na vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo 2020” postalo je apsolutno jasno svima da će Vučić i nova Vlada nastaviti trend smanjenja saradnje sa Ruskom Federacijom bez obzira na brojne geostrateške izazove koji nas očekuju. Antiruska politika primetna je još od dolaska na vlast Srpske napredne stranke. Ni jedno obećanje dato Rusiji vlast nije ispunila iako su, deklarativno, naprednjacima puna usta „bratske” saradnje sa Rusijom, ističe Kostić.

Po njemu nedavni medijski incidenti i spinovi režimskih medija su bili ozbiljan signal ruskim diplomatama u Srbiji, da su morali čak i javno da reaguju i ograde se od optužbi za „mešanje u unutrašnje političke stvari u Srbiji”.

– Ruska diplomatija je i dalje čvrstog stava da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i da se svi eventualni razgovori moraju voditi u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, što je mnogo principijalniji stav od stava naših delegacija na pregovorima u Vašingtonu i Briselu.
Iako Rusija čvrsto brani našu poziciju u međunarodnim krugovima, institucionalna saradnja je svedena samo na protokolarni nivo, što se najbolje pokazuje kroz saradnju Skupštine Srbije i ruske Dume. Ni jedan ozbiljan Zakon ili deklaracija nije usvojena koja bi imala za cilj jačanje političke, privredne, naučne  ili kulturne saradnje između dve zemlje, smatra on.

Na Beogradskom i Novosadskom univerzitetu, pogotovo na fakultetima iz oblasti prava, političkih nauka i bezbednosti, ne postoji ni jedan međudržavni projekat koji treba da zajednički angažuje studente iz Srbije i Rusije i da afirmiše akademsku saradnju, smatra Kostić.

– Srbiji je potrebna podrška i saradnja sa Rusijom na svim nivoima, a pogotovo sada kada ćemo se suočavati sa novim izazovima bioetičke prirode, gde naše naučne i zdravstvene institucije neće moći na adekvatan način da odgovore, pošto su ili uništene ili prodate strancima. U svetlu pregovora naših vlasti sa predstavnicima lažne države Kosovo, nama je neophodna međunarodna pomoć i podrška Rusije, kako bi se smanjio uticaj albanskih lobista u međunarodnim institucijama, zaključuje potpredsednik „Dveri”.

Ne tako davno smo imali primere agresivne kampanje albanskih lobista da se omogući ulazak lažnoj državi Kosovo u Unesko i Interpol, a sada se u narednom periodu sprema još agresivnija kampanja koja treba da bude krunisana potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i na kraju pokušajem  učlanjenja Kosova u Ujedinjene nacije.
– Za očuvanje Srbije u sadašnjim granicama neophodna je mnogo jača institucionalna saradnja sa Rusijom, koja je nezamisliva sa ovom vlašću koja  je sve kredite potrošila za proteklih osam godina. Novo vreme i novi izazovi, tražiće nove i odlučnije ljude!, zaključuje u svom današnjem saopštenju mr Ivan Kostić

potpredsednik Pokreta „Dveri”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.