Kvaka 23: Nacionalna apatija

Društvo Video

Nivo kontrole koji je vladajuća partija, uz svoje satelite, uspostavila nad svim institucijama u Srbiji mnogo je veći nego u drugim državama regiona, što onemogućava bilo kakavu promenu, izjavio je u intervjuu FoNetu Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

On je, u serijalu Kvaka 23, novinarki Danici Vučenić rekao da „Srbija deluje najstabilnije od navedenih država, ali da je odgovor upravo u kontroli koja je uspostavljena“, što ne znači da je potpuno imuna na rizike i krize, uključujući i pandemiju korona virusa.

Elek je i medijsku situaciju označio kao jedan od  razloga zbog kojih u Srbiji, kao „zarobljenoj državi“, ne dolazi ni do kakvih promena, za razliku od Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.  

Prema njegovom viđenju, izuzev nekoliko lokalnih građanskih inicijativa, „na nacionalnom nivou postoji apatija koja proizlazi iz osećaja da je stvari nemoguće promeniti i da je politika prljava i korumpirana“.

Kako je protumačio, građane suštinski zanima da li će u njihovom kraju biti izgrađena spalionica otpada ili park, zanima ih ko vodi zemlju i da li su stručni ljudi na čelu zdravstvenih insititucija.

Već godinama, međutim, šta god uradili i za koga god glasali, uvek imamo isti rezultat, sve manje slobode, sve zarobljenije institucije, sve manji standard i sve više građana koji žele da odu u inostranstvo, ukazao je Elek. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.