LAKŠE DO IZVOZNIH DOKUMENATA

Društvo Ekonomija Grad

Kako bi olakšala izvozne procedure, Privredna komora Srbije je veliki deo ovlašćenja prenela na Regionalne komore. Sve informacije i dokumenta za izvoz u zemlje sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini ili na druga tržišta, privrednici mogu da dobiju u Regionalnoj komori u Kragujevcu.

Širok je spektar proizvoda koji zadovoljavaju standarde o domaćem poreklu robe. Bilo da se izvozi hrana, tekstil ili nameštaj, proizvode mora da prati uverenje o srpskom poreklu. Podnosioci zahteva dostavljaju Privrednoj komori propisanu dokumentaciju i posle strogih provera, izdaje se ili uskraćuje uverenje o domaćem poreklu robe.

„Nepreferencijalno uverenje prema tržištima gde naša država nije sklopila sporazume o slobodnoj trgovini i prema zahtevima inostranog kupca. Preferencijalno uverenje Forma A, izdajemo za izvoz naših proizvoda na tržište Amerike, Kanade, Japana“, objašnjava Ružica Stančić iz RPK Kragujevac.

U Privrednoj komori u Kragujevcu izdaju se i uverenja o poreklu robe iz treće zemlje, overavaju fakuture, devizni cenovnici, paking liste. Odnedavno i Ata listovi, sastavni deo ATA karneta,pasoša za robu.

„Znači nam što dodatne listove možemo da uzmemo ovde u Kragujevcu. Brže dolazimo do njih nego nekada u Beogradu“, kaže Nikola Simović, muzičar.

„Pomoglo bi nam, u svakom slučaju kada bismo mi mogli i novi ATA karnet da podignemo u Kragujevcu“, objašnjava Nenad Sredojević iz „Agromarketa“. „Za sada to nije moguće, ali se nadamo da će u nekom narednom periodu, to, isto takođe, moći ovde da se uradi.“

U Privrednoj komori očekuju da će od jeseni, pored Beograda i u Kragujevcu moći da se otvori Ata karnet, dokument koji važi godinu dana, a odnosi se na naučnu i stručnu opremu, sajamske eksponate, instrumente i druge proizvode koji se privremeno iznose iz zemlje.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.