LAZOVIĆ POZVAN U ZATVOR, PRETI MU I ZAPLENA IMOVINE ZBOG ORGANIZACIJE PROTESTA

Politika

Nastavlja se pravno i materijalno gonjenje i iznurivanje aktivista Ne davimo Beograd. Ovoga puta, zbog organizacije jednog od protesta, aktivista inicijative Radomir Lazović osuđen je na novčanu kaznu u iznosu od 100 hiljada dinara, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

Kazna je, kako kažu, preinačena u 60 dana zatvora i popis, procenu i prodaju njegovih pokretnih stvari koje se nađu na adresi prebivališta, do naplate kazne. Iz Inicijative ističu da se protiv njihovih aktivista vodi preko 30 postupaka, a da je ovo prvi u kome je, zbog visine kazne, naložena zaplena imovine osuđenog.

  • Presuda se odnosi na kršenje Zakona o javnom okupljanju. Donesena je uprkos žalbi okrivljenog da je protest organizovan u skladu sa zakonom koji ostavlja mogućnost spontanog okupljanja u roku kraćem od predviđenog za prijavu skupa. U ovom slučaju, spontano okupljanje izazvano je novim otkrićima o umešanosti tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog u rušenje u Hercegovačkoj ulici, kaže se u saopštenju.

Ove kazne, kako kažu, kao i procesi koji se vode protiv organizatora protesta “1 od 5 miliona” ili nepodobnih novinara i medija, jasno govore da će se vlast obračunati sa svima koji se usude da javno kritikuju njihov rad, ukazuju na kršenja zakona i posledice naprednjačke otimačine po svakodnevni život i siromaštvo građana.

  • Pravno iznurivanje, zajedno sa medijskim blaćenjem, ali i konkretnim pretnjama i fizičkim nasiljem, deo je kontinuiranih političkih pritisaka kako bi se građani, aktivisti i mediji zastrašili i ućutkali, ističu iz Inicijative. 
  • Upravo zbog ovakvog stanja sloboda građana, zatim zbog potpune kontrole i zloupotrebe medija, ucena i potkupljivanja glasača, kao i direktnih izbornih krađa, inicijativa je najavila bojkot narednih izbora i pozvala građane da se uključe u borbu za demokratsku i slobodnu Srbiju. Na sajtu www.bojkot2020.org građani se mogu prijaviti za naredne akcije u toku kampanje, navodi se u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd, kako kažu, ne plaši se pritisaka vlasti.

  • Inicijativa nema nameru da odustane od suprotstavljanja otimačini koju sprovodi kriminalna partijska elita. Kao i do sada, na sve načine ćemo solidarno zaštititi ljude koji se nađu na udaru režima, ističu oni u saopštenju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.