LISTA BEZ RADOMIRA NIKOLIĆA, ALI SA OČIGLEDNIM NJEGOVIM UTICAJEM

Politika

Radomir Nikolić, aktuelni gradonačelnik  i sin bivšeg predsednika  Srbije Tomislava (Nikolića) ne samo da neće, definitivno je i zvanično potvrđeno, biti nosilac  liste  SNS na predstojeći lokalnim izborima u šumadijskoj prestonici, no neće biti ni među odborničkim kandidatima na toj listi, iz čijih redova  se, inače,  prema važećem zakonskim normama, bira gradonačelnik.

Nosilac liste SNS na predstojećim lokalnim izborima u Kragujevcu biće diplomirani ekonomista i odbornik u lokalnoj skupštini Nikola Dašić, koji je sa 45 godina života dogurao do savetnika guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković za filijale NBS u Kragujevcu, Nišu i Užicu, i koji je, kako se ovde i oficijelno navodi, kum Radomira Nikolića, a koji ga je, kako “kum nije dugme”, svojevremeno, špekuliše se, “progurao” na savetničko mesto u centralnoj banci.

Nikolić junior, pak, tvrde pojedini izvori, nije nosilac liste SNS za predstojeće lokalne izbore u centru Šumadije zbog toga što je otpor članstva, navodno,  bio toliki, da je “pretio da pocepa stranku”. S druge strane,  navodi se da  Radomir Nikolić samoinicijativno ili “samoinicijativno”, sad je svejedno, nije želeo da bude nosilac liste naprednjaka, te  je  tu ulogu preuzeo njegov kum.

Nikola Dašić, opet, navodi jedan od naših sagovornika, zbog plate u NBS,  nije bio toliko voljan da bude nosilac liste naprednjaka, ali je zbog stranačke discipline prihvatio povereni mu partijski zadatak. Dašić je, prošlog meseca, na predlog predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića, imenovan za šefa izbornog štaba naprednjaka u Kragujevcu, te se špekliše da je to bila “uvertira” za promociju u nosioca liste i kandidata  naprednjaka za gradonačelnika  nakon lokalnih izbora koji će, kako je najavljeno, biti organizovani 26. aprila.

Srpska napredna stranka u Kragujevcu očito, smatraju poznavaoci političkih i drugih (ne)prilika u ovom delu Srbije, nije htela da rizikuje sa  Radomirom Nikolićem kao nosiocem liste i gradonačelničkim kandidatom. Nikolić junior je, naime, gotovo izvesno, jedan od najneomiljenijih, ako ne i najneomiljeniji  (ne i omraženi, jer se nikome, koliko je javno poznato,  nije zamerio)  gradonačelnik u novijoj istoriji Kragujevca, kojem veći deo šumadijske javnosti pripisuje (in)direktnu odgovornost za totalnu infrastrukturno – saobraćajnu marginalizaciju šumadijske i prve srpske prestonice  koju su, u minulih pet – šest godina, koliko je on ovde na vlasti, zaobišli svi izgradjeni i planirani putni i železnički koridori, te je definitivno (p)ostala saobraćajno “slepo crevo”  Srbije i Balkana.

Upućenima je, naravno, znano da su za to najodgoviji  predsednik  Srbije Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja  Zorana Mihajlović, ali preovlađujući deo javnosti smatra, uveliko i opravdano, da Radomir Nakolić, zajedno sa ocem mu Tomislavom, nije imao ni volje ni želje da učini nešto ozbiljnije I kapitalnije za grad kojem je na čelu, i u kojem je rodjen.  Njegov kum Nikola Dašić koji će, najverovatnije, da ga nasledi na gradonačelničkoj funkciji apsolutni je anonimus u političkom, privrednom, kulturnom i uopšte javnom životu Kragujevca i Šumadije.

Da li će to na izborima koji slede da mu bude mana ili prednost, ostaje de se vidi. Možda ni jedno ni drugo, pošto je izborna ponuda i u Kragujevcu, opšta je procena,  nikad slabija, reklo bi se ni jadnija, te će izborna lista naprednjaka, sa imenom Aleksandra Vučića na njoj, i ovoga puta, bez ikakve dileme, da pobedi i ovde. Pobedila bi i da je Radomir Nikolić bio nosilac liste, ali je pitanje sa kojim rezultatom. Sigurno ne sa onim, pretpostavlja se, koji bi zadovoljio Vučićev “izborni apetit”.

 Kako god, skidanjem  Radomira Nikolića sa izborne liste naprednjake stavljena je tačka na višegodišnje medijsko licitiranje da sin Tomislav Nikolića “odlazi sa gradonačelničke funkcije”, i da će za petogodišnji (ne) rad na čelu centra Šumadije da bude nagrađen diplomatskim položajem. Istovremeno bi trebalo  da utihnu i špekulacije o animozitetu Aleksandra Vučića prema “dinastiji Nikolić”, zbog čega “tako I toliko marginalizuje Kragujevac I Šumadiju”.

 Uz to, imenovanjem ili izborom Nikole Dašića za nosioca liste i gradonačelničkog kandidata “ad akta” bi trebalo da bude stavljen i žestoki medjusobni sukob i bukvalno zakrvljenih naprednjačkih klanova u centru Šumadije. Na društvenim mrežama i kragujevačkim portalima mecima unazad trajao je pravi verbalni rat između, oko vlasti i “plena”, podeljenih i zavađenih naprednjačkih frakcija, okupljenih oko direktora Zavoda za zbrinjavanje odraslih “Male Pčelice” dr Vladice Stanojvića i njegovih pristalica, s jedne, i ekipe oko Radomira Nikolića I narodnog poslanika  SNS Gorana Kovaćevića, s druge strane. S obzirom da je Nikolićev kum Nikola Dašić kandidat za gradonačelnika SNS, a  ne dr Stanojević, a da je Goran Kovačević, drugi na lokalnoj izbornoj listi te stranke, jasno je ko je pobedio u napradnjačkom okršaju u Šumadiji. Barem za sada, pošto se špekuliše da svoju listu sprema i Vladica Stanojević.  

DAŠIĆ SA NIKOLIĆEM U KONČAREVU    
Fotografija iz Končareva: Blic, Mitar Mitrović

Kada je SNS 2014. godine na vlast u Kragujevcu došla takozvanom karantinskom većinom, zabeleženo je da je sa Radomirom Nikolićem, u hotelu u Končarevu kraj Jagodine, gde su bili smešteni kragujevački odbornici, bio i Nikola Dašić.

Kumovi su viđani zajedno i na nekim manifestacijama, poput Arsenal festa, ali i u kafićima. Zbog toga pojedini analitičari i poznavaoci kragujevačkih političkih zbivanja smatraju da je lista kandidata za odbornike za gradski parlament, zapravo, pobeda Radomira Nikolića

  NA LISTI SNS I STRANKA RASIMA LJAJIĆA

     Narodni poslanik i šef odborničke grupe u Skupštini grada, Goran Kovačević, nalazi se na drugom mestu, a načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Biljana Ilić Stošić, na trećem mestu, v.d direktora kragujevačkog Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović na četvrtom,  dok je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, na jedanaestom mestu naprednjačke izborne liste u Kragujevcu…Na izbornoj listi SNS u Kragujevcu nalaze se i PUPS, Pokret socijalista, PSS-BK, Srpska narodna partija i SDPS Rasima Ljajića.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

7 komentara

  1. Sta ce sada crno Verko koji je velicao Vucica a kritikovao Nikolica smisliti da dodje do glasova. Propade mu priča

  2. Pa gde vam je sad na listi ovaj neverovatni strucnjak koji je domacinski poslovao u Malim Pcelicama, dr Vladica zvani Bumbar, pa njega nece ni njegovi… E jadni li ste

    1. Da je srece da je Bumbar bio za grad.mogli bi da se nadamo da krenemo na bolje ovako,ista g….

  3. Da u ovoj zemlji ima bar malo postenih ljudi,taj Vladica bi bio nosilac liste,ali nekim krugovima ne odgovara posten rad,bez kradja i ogradjivanja u tenderima i svim mogucim kombinacijama.

    1. Jedino što bi se se sa Vladicom promenilo, je, što bi nas onda zvali „BUMBAREVAC!“

  4. No neće biti – što bi rekao vaš novinar.
    Ovaj tekst se zove, moderno rečeno, spinovanje, a ne izveštavanje ili komentarisanje. Starinski kazano ovo je propaganda uvijena u novinarsku formu. Vi očigledno nemate pojma šta se tačno dogadja u SNS-u, nego nagadjate ili verujete kafanskim abrovima. Time baš ne pomažete ni Verku ni ovima što su za bojkot. Podjite od naslova. Šta vam pa znači to bez Radomira, ali sa njegovim uticajem… Pročitajte tekst pre nego što ga objavite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.