LITIJA KOD ZAPISA U BALJKOVCU

Društvo

U obližnjem selu Baljkovcu je tradicionalno, povodom Trojica održana litija kod Zapisa. Brojne meštane i druge goste je dočekao kolačar, sedamnaestogodišnji Matija Lazarević sa porodicom. Molitvu kod zapisa pročitao je paroh Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Grošnici jerej Nenad Milojević. Za prisutne je organizovano i posluženje.

sdr
  • Danas kad kažemo litija, obično pomislimo na trenutna dešavanja u Crnoj Gori a litije su lep praznik i stari običaj koji se u pravoslavlju održao do današnjih dana. To je prilika da se žitelji jednog mesta na taj dan, svake godine okupe, porazgovaraju, druže i zbliže i da sve to bude propraćeno molitvom i bogosluženjem koje vrši sveštenik. Ove godine sam imao čast da ja budem kolačar, kaže Matija Lazarević, dodajući da mu je tu počast „prepustio” otac Slobodan.

Njihova porodica vodi poreklo iz ovog, kako oni naglašavaju, lepog šumadijskog sela.

  • Drago nam je što smo ove godine baš mi bili domaćini i okupili žitelje Baljkovca, njihove prijatelje i goste. Molitvu kod zapisa pročitao je paroh Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Grošnici jerej Nenad Milojević. Takođe, velika nam je čast što je ove godine sveštenik mojoj porodici i meni dao zadatak da obnovimo ikonu i popravimo ram i ona je „provela” godinu dana u našem domu, ne bez ponosa ističe naš mladi sagovornik.

On i ne krije da jedva čeka da i sledeće godine prisustvuje ovom prelepom tradicionalnom i crkvenom događaju u Baljkovcu ne zaboravljajući da napomene da je već određen kolačar i za narednu godinu – Velibor Vukomanović.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.