LITURGIJOM U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI ZAVRŠENA LITURGIJSKA PROSLAVA OSAM VEKOVA AUTOKEFALNOSTI SPC

Društvo

Danas je u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom istorijskom i duhovnom sedištu Autokefalne Crkve srpskih i pomorskih zemalja, odslužena saborna Sveta Liturgija kojom je završeno liturgijsko proslavljanje ovog velikog jubileja naše Pomesne Crkve. S blagoslovom NJegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja Svetom Liturgijom načalstvovao je Mitropolit Crnogorsko-primorski i Egzarh pećkoga trona Amfilohije uz sasluženje i molitveno učešće 22 arhijereja Sabora SPC, više igumana i protojereja Eparhije Raško-prizrenske i drugih eparhija naše Crkve. U Svetoj Liturgiji učestvovao je hor bogoslova Prizrenske bogoslovije, monahinje Pećke Patrijaršije na čelu sa igumanijom mati Haritinom, više monaha i monahinja i preko hiljadu vernika, među kojima je posebno bilo mnogo dece iz kosovsko-metohijskih enklava, javila je Televizija „Hram“.

Mitropolit Amfilohije nadahnuto je besedio o značaju osmovekovnog jubileja Srpske Pravoslavne Crkve koji se pored Žiče, prve srpske Arhiepiskopije obeležava liturgijski i u Pećkoj Patrijaršiji gde je vekovima stolovao najveći broj srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, uz svete ćivote i mošti onih velikih sinova Svetog Save koji su obeležili istoriju naše Crkve i njenog vernog naroda.

Nakon Svete Liturgije osveštan je slavski kolač u slavu Svetog Sergija Radonješkog, svetitelja zaštitnika Episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija. Nakon Svete Liturgije arhijereji okruženi većim brojem dece pozdravili su okupljeni verni narod. Današnja proslava završena je trpezom ljubavi u manastirskoj trpezariji uz pesmu prizrenskih bogoslova. Svojom posetom i liturgijskim slavljem u Pećkoj Patrijaršiji Episkopi SPC potvrdili su još jednom jedinstvo u sledovanju putu Sv. Save i njegovih naslednika za koje je Kosovo i Metohija uvek bilo i ostalo srce srpskog pravoslavnog i svetosavskog identiteta. Sveti Arhijerejski Sabor na poslednja tri redovna zasedanja jednoglasno je istakao da je za Srpsku pravoslavnu Crkvu neprihvatljiva svaka vrsta podele ili priznanja Kosova i Metohije.

Današnjoj istorijskoj proslavi u Pećkoj Patrijaršiji nije prisustvovao niko od srpskih političkih predstavnika sa Kosova i Metohije. I ovaj put se pokazalo da Srpska Pravoslavna Crkva ostaje autentični predstavnik srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i čuvar njegovog jedinstva i vere na temelju koji nam je ostavio Sv. Sava sa svim velikim i svetim arhijerejima naše Crkve.

Piše: Nikola Stanković, TV Hram

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.