MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA INVALIDNIM RADNICIMA

Društvo Ekonomija

Rukovodstvo Saveza samostalnih Sindikata Srbije (SSSS) u Kragujevcu  upozorilo je danas nadležne u Vladi Srbie i domaću javnost da radnici preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Grafopromet iz Kragujevca nisu primili plate za prošli mesec.

Tim povodom, predsednik SSSS-a u Kragujevcu Jugoslav Ristić poručio je ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoranu Djordjeviću da 30 zaposlenih u Grafoprometu, od kojih su 18 invalidi, a od kojih su njih trinaest  lica sa posebnim potrebama, nakon trideset godina postojanja ovog preduzeća, koje je 100 odsto u vlasništvu Republike Srbije, “nisu u mogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice”.

  • Problem jeste nastao kao posledica pandemije COVID 19 i prekida privrednih aktivnosti, kao i prekida rada državnih institucija, za koje Grafopromet  radi, ali je posebno usložen nebrigom države. Grafopromet, naime, nije dobio sredstva predviđena Programom ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, jer se ovaj program odnosi samo na privatna preduzeća, navodi se u pismu  sindikalca  Ristića ministru Đorđeviću.

 Dodaje se da  u Srbiji radi 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, od čega je 16 preduzeća u državnom vlasništvu, a ostala su privatna, te da je radnicima Grafoprometa  “neshvatljiva podela koju je država, uredbom Vlade, učinila i novac dala privatnim, ali ne i preduzećima koja su u njenom vlasništvu”.

  • Da li to znači da ova preduzeća u državnom vlasništvu ne treba da postoje? Takvom odlukom Vlade, ovih 16 preduzeća isključeno je iz mogućnosti dobijanja povoljnih kredita. Posebno ovom stanju doprinose i milionski dugovi  državnih institucija Grafoprometu za realizovane, a nenaplaćene poslove. Ovakav odnos države i njenih institucija prema Grafoprometu za radnike tog preduzeća može da predstavlja konačan znak da se opdustaje od postojanja preduzeća te vrste, ističe Ristić.

Konstatuje, pritom, da je potpuno neprihvatljivo razdvajanje radnika, na one koji rade u državnom ili privatnom preduzeću, pri čemu posebno zabrinjava to što se na taj način dele  invalidi i osobe sa posebnim potrebama.

  • Tražimo od vas da hitno obezbedite novac i pomognete Grafoprometu  barem onoliko, koliko je država pomogla privatnim preduzećima iste delatnosti, ili javno saopštite  kakve su namere države prema preduzećima te vrste koja su u državnom vlasnoištvu, poručio je Ristić ministru Đorđeviću.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne pomoći uzvratilo  je rukovodstvu SSSS-a u Kragujevcu  da, zbog tehničkog problema, nisu mogli da pročitaju imejlom poslato sindikalno pismo. Sindikalci su tokom dana ponovo, takodje imejlom, poslali rečeno pismo, ali  u drugom formatu. 

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.