MALO SE „DRHTALO“, ALI JE ODLUKA O ZAVRŠNOM BUDŽETU GRADA USVOJENA

Društvo Grad

„Sva drhtim od nervoze i od onoga što se čulo ovde u ovoj skupštini“, počela je odbornica Srpske napredne stranke u Skupštini Kragujevca Marija Vučićević odgovor na kritiku opozicije u raspravi o završnom budžetu grada. Šta je odbornica dalje rekla, građani Kragujevca nisu mogli da čuju, pošto na televiziji, koja ih je prošle godine koštala preko milion evra, povremeno nije bilo ni tona ni slike.

A opozcija je kritikovala zaduživanje grada, nedostatak investicija, ali i nezainteresovanost gradskih funkcionera za jednu od najavažnijih odluka koji u to vreme, kako je primetio odbornik Pokreta za naš grad Miloš Anđelković – sede po kafićima.

Edis Durgotvić (LDP) smatra da su problem, kako je rekao, velike subvencije.

  • Pošto je ovo završni račun, apelujem da u narednom budžetu, sve ove pare koje ste ulupali u projekte koji Kragujevčanima nisu doneli ništa dobro, ostavite u fondu koji bi mladim Kragujevčanima pomogao da pokrenu sopstveni posao. Jer, čekajući da gradonačelnik Nikolić napravi atmosferu za kvalitetan život Kragujevčana, načekaće se.

Veroljub Stevanović (Zajedno za Šumadiju) rekao je da je „završni račun urađen profesionalno“, ali da su predlog budžeta za 1017. godinu, rebalans i završni račun tog istog budžeta, tri dokumenta koji „jedan na drugi ne liče“:

  • Predlog budžeta predviđa deficit od 293 miliona dinara. Rebalansom, mesec dana pred kraj godine, 491 milion, dok završni račun pokazuje suficit od 93 miliona dinara. U pitanju je igra brojkama. Ovim predlogom je, međutim, rečeno kako mi danas živimo. Mi tonemo. Nema nas. Igrate se imovinom. Nemojte se šaliti sa Kopaonikom (kragujevačko odmaralište na Kopaoniku, prim GŠ), nemojte se igrati da to ode u nečije privatne ruke. Imaćete proteste. To vam ja kažem!

Saša Milenić, odbornik Šumadijske regije i Pokreta slobodnih građana govorio je o „marginalizaciji Skupštine grad“ i prava građana na lokalnu samoupravu.

  • Nekada se ovaj grad bogatio. Uvećavao imovinu. Jedan od prvih velikih kredita u nekadašnjem mandatu podignut je da bi grad od države kupio nacionalno blago, koje smo mi tada nazvali – Knežev arsenal. Da ne bi nacionalno blago otišlu u privatizaciju. Taj prostor je postao jedna od najatraktivnih lokacija u zemlji. Tu je sniman film „Ravna gora“, međunarodna tv serija „Titanik“, sniman nagrađivani spot „Venecija – Kragujevac“ Vlade Georgieva… Naši mladi umetnici na toj lokaciji snimali su svoje prve kadrove… Dolazila je elita filmska da se interesuje za taj prostor. Na osnovu toga je grad Kragujevac upisan u evropsku listu destinacija pogodnih za snimanje filmova… Danas je u strukturi troškova ulaganje u imovinu – nula.

Miloš Anđelković (Pokret za naš grad) govorio je o zaduženjima grada, koje se „uvećavaju“.

  • Dug grada u ovom trenutku je preko šest milijardi dinara. Ovaj završni račun pokazuje da je funkcija grada izdvajanje za plate i subvencije nesposobnim direktorima. Deset miliona evra se daje za subvencije. I četiri godine traje konsolidacija javnih preduzeća. Imamo smanjenje zaposlenih, kreditna zaduženja svih tih preduzeća kod poslovnih banaka i – grad daje subvencije.

Odbornička većina usvojila je Odluku o završnom budžetu grada Kragujevca.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.