MAME SU ZAKON: MINISTAR TRIKOVIMA POKUŠAVA DA ODUŽI IZMENE I DOPUNE ZAKONA

Društvo Politika

Organizacija #MameSuZakon ocenile su da ministar rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih politika Zoran Đorđević različitim „trikovima“ pokušava da oduži unedogled izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Đorđević je, najpre krivicu prebacivao na trudnice i majke koje je pokušao da predstavi kao mafijašice kojima je jedini cilj bio taj da prevare državu dok koriste trudničko, odnosno porodiljsko odsustvo sa posla, a ovih dana odgovornost pokušava da prenese na poslodavce, navodi se u saopštenju.

Poslanica Stranka moderne Srbije i osnivač inicijative #MameSuZakon Tatjana Macura ocenila je da sigurno postoji i odgovornost poslodavca, koja se ne može negirati, ali to nije u meri u kojoj bi se krivica države mogla prebaciti isključivo i samo na njih.

Odgovornost za to zašto danas jako veliki broj žena na porodiljskom odsustvu prima od par stotina dinara do par hiljada dinara ima isključivo Ministarstvo za rad, odnosno država koja je u ovaj zakon utkala odredbe koje dodatno degradiraju i onako degradiran položaj žena u najreproduktivnijem periodu, naglasila je Macura.

Postoji niz mera koje bi država mogla da učini kako bi motivisala poslodavce u Srbiji da budu bolji nego što jesu, a medju kojima ističe smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

Poslodavcima bi država mogla da ponudi olakšice u trajanju od oko godinu dana koliko je potrebno da se majka i dete adaptiraju na promenu kroz koju prolaze povratkom majke na posao, navela je Macura.

Podsetila je i da je među najspornijim poslodavcima u Srbiji država, navodi se u saopštenju inicijativa #MameSuZakon.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.