MARINIKA TEPIĆ: LJAJIĆ POTVRDIO DA VUČIĆEV REŽIM RADI ZA TRGOVCA ORUŽJEM

Politika

Odgovarajući mi na niz juče postavljenih pitanja o problematičnom izvozu oružja iz Srbije u Jermeniju kojim je napadnut Azerbejdžan, nadležni ministar trgovine za izdavanje dozvola Rasim Ljajić potvrdio je dve skandalozne činjenice.

 • Da je u ime Srbije odobravao izvoz oružja u Jermeniju od 2017. uprkos embargu OSCE/OEBS na izvoz oružja u tu zemlju, kao i da je od 19 dozvola, čak 18 potpisao za firme Slobodana Tešića „Partizan tech“ i „Vectura trans“, koji je finansijer SNS i omiljeni Vučićev trgovac oružjem, navela je u saopštenju Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Kako se dalje u saopštenju ističe, u februaru 1992. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatražila je da sve države učesnice uvedu embargo na „sve isporuke oružja i municije snagama angažovanim u borbama na području Nagorno-Karabaha“. Ovaj embargo je i dalje na snazi.

 • Velika Britanija čak, u skladu s tim, na zvaničnom sajtu Vlade drži obaveštenje da se, u skladu sa zahtevom OEBS-a, trgovinske sankcije za Jermeniju odnose i na embargo na oružje i tranzitnu kontrolu i da se ove smernice primenjuju do 31. decembra 2020.
 • Da stvar bude gora, ministar Ljajić svojim odgovorom potvrdio i moju već opravdanu sumnju da je najpre štitio Vučićevog problematičnog trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji se upravo od 2017. nalazi na crnoj listi SAD. Tešić i njegovo poslovanje oružjem označeni su kao rizik za bezbednost po ceo svet, što sam i lično dokumentovala pisanim upozorenjem koje su SAD uručile ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću prošle godine.
 • Uprkos svemu tome, mi danas i zvanično saznajemo da je Ljajić, upravo od 2017., obezbedjivao dozvole za izvoz oružja u Jermeniju dvema Tešićevim firmama, i to od 19 dozvola, čak 18 je bilo za Tešića.
 • Sada je jasno zašto je Ljajić najpre danima ćutao posle oružanog napada Jermenije na Azerbejdžan odužjem iz Srbije, potom čak izjavio da ne sme u javnost da iznosi ime firmi kojima je odobrio izvoz, a danas ih je, pod pritiskom, ipak izgovorio. Jedino nije izgovorio čije su.
 • I nije mi problem da to opet učinim umesto njega – firmama Slobodana Tešića, finansijera SNS i omiljenog trgovca oružjem Aleksandra Vučića, koga je još kao ministar odbrane, lično uveo od 2013. godine u zvanične državne delegacije i pregovore o trgovini oružjem, zaključuje se u saopštenju Marinike Tepić.
Tagovi:

3 komentara

 1. Ma jeste, Tesic kao nije bio pod istragom UN jos dok je DS bio na vlasti. To je bio veliki skandal a sad se gura pod tepih, zbog borbe sa Vucicem pa aj selektivna amnezija. Kao da nece da iskoci sutra kod neke druge vlasti… Nije taj čovek od juče, verovatno čak finansirao sve stranke kad je mogao. Taj ima sigurno 2-3 stolice, najmanje, na kojima sedi. Svako ko je cuo za trgovinu oruzjem u zadnjih par decenija cuo je i za njega…

 2. A jel rekao Rasim da je Marinika imala demokratsku zelju da protera novinara iz njenih krajeva?
  Ili mi se cini samo da sam to video u nekim vestima ?

 3. Alo ljudi, državo Srbijo, privedite ovu ženu, ne da robija, već da dokaže stvari o kojima priča. Ako nema dokaze, odgovara u suprotnom ako je istina procesuirati one o kojima govori. To bi za mene bila demokratija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.