MEDICINU RADA PREUZIMA DRŽAVA

Društvo Grad

Grad Kragujevac postaće većinski vlasnik Preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Šumadija” (ranije “Šumadija DES”) i dokapitalizovaće ga sa 70 miliona dinara. Istovremeno, osnivačka prava nad Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR),  koji je grad preuzeo prošle godine, i koji je proletos od likvidacije spešen protestom zaposlenih i burnom reakcijom javnosti, ponovo će biti preneta na državu.

Ovo je ,izmedju ostalog, odlučeno na današnjoj sednici kragujevačkog gradskog parlamenta, na kojoj je usvojena i inicijativa da se površina slobodne radne zone “Šumadija”, zbog, kako je rečeno, povećanog interesovanja investitora da svoje pogone grade u Kragujevcu, poveća sa pet na deset hektara.

Komentarišući odluku o preuzimanju preduzeća “Šumadija”, gradonačelnik  Radomir Nikolić  rekao je da je ideja da se sa 65 miliona dinara isplate zaostale zarade zaposlenima, dok je pet miliona predvidjeno za nabavku nove proizvodne opreme.

  • Cilj nam je  postignemo punu likvidnost i finansijsku stabilnost i da preduzeče nastavi da normalno da radi. Uz to, ideja je da nam država prenese svoj deo kapitala u preduzeću. Na taj način bi grad Kragujevac imao preko 50 odsto u kapitalu, što znači da bismo po osnovu zakona, mogli da poveravamo poslove ovom preduzeću i da ga specijalizujemo za ono za šta nam je potrebno u gradu, ali i da  i dalje bude prisutno na tržištu  i  svoje proizvode prodaje drugim lokalnim samoupravama, kazao je Nikolić.

Preduzeće “Šumadija DES”, podsetimo, pročulo se u julu 2012., kada je grupa od sedmorice invalidnih radnika tri sedmice zaredom  štrajkovala gladju, zahtevajući isplatu po osam zaostalih zarada i pomoć države za prevazilaženje proizvodno-poslovne krize u firmi. Televizijski snimci  i fotografije štrajka gladju bolesnih i inače gladnih radnika “Šumadije” potresale su tada ne samo šumadijsku, nego i najširu domaću domaću javnost i naterale nadležne da delimično ispune zahteve štrajkača. Preduzeća “Šumadija”, koje proizvodi metalnu galanteriju, i dalje posluje na ivici kolapsa, a da li će grad kao vlasnik uspeti da ga postavi “na zdrave noge”, ostaje da se vodi.

Osnivačka prava nad Zavodom  za zdravstvenu zaštitu radnika koji je jedina ustanova tog tipa u  Srbiji koja funkcioniše kao privredno društvo, na  Republiku Srbiju je će biti preneta na osnovu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

  • Usvojen je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a kompeltno zdravstvo, sem apoteka, do kraja ove godine prelazi na Republiku. Problem je u tome što je Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika  jedina ustanova koja kao privredno društvo funkcioniše u sistemu zdravstva u Srbiji i nigde zakonom nije predviđeno na koji nači će se rešavati sudbina tog preduzeća. Ukoliko sada menjamo njegov pravni oblik, to znači gašenje privrednog društva i osnivanje nove ustanove, a lokalna samouprava  po zakonu ne može da osniva ustanovu zdravstva. To znači da osnivačka prava nad preduzećem (ZZZR- prim.aut.) moraju da budu da budu preneta na republiku, nakon čega će ona da promeni pravnu formu Zavoda, pojašnjeno je na jučerašnjoj sednici kragujevačkog gradskog parlamenta.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.