Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u Muzeju „21.oktobar”

Društvo Grad Kultura

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležiće se tradicionalno, po treći put u Kragujevcu u u Muzeju „21.oktobar” u utorak, 26. januara programom pod nazivom „Holokaust: nasleđe fašizma 3”.

Program ove godine u svom fokusu ima reakcije na Holokaust u našem društvu od kraja Drugog svetskog rata do danas, kroz umetnički vredne odgovore koji su nastajali kao samostalne, zaokružene kreacije pojedinaca, koje kao polazište imaju užase i posledice Holokausta.

Početak programa je u 11 sati u formi prilagođenoj epidemiloškoj situaciji i biće uživo emitovan na fejsbuk stranici organizatora Spomen-parka Kragujevački oktobar.

PROGRAM MANIFESTACIJE „HOLOKAUST: NASLEĐE FAŠIZMA 3”

– Pozdravni govor direktorke Spomen-parka „Kragujevački oktobar” Marijane Stanković

– Pozdravni govor predstavnika Saveza jevrejskih opština Srbije

– Uvod autora i moderatora programa Marka Terzića (Muzej „21.oktobar”) i dr Predraga Krstića (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd)

11.30h – Prvi blok/ HOLOKAUST I MLADI

Razgovor sa onima koji su preživeli Holokaust – Jozef Baruhović – lično svedočenje o Holokaustu (zbog epidemiloške situacije, emitovanje snimka svedočenja na video bimu) – 35 minuta

PAUZA (5 minuta)

12.10h – Drugi blok/ HOLOKAUST U DOMAĆEM FILMU

prof.dr Nevena Daković (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd)) – HOLOKUAST: FILMSKE SLIKE I KULTURALNA TRAUMA  (SFRJ-Srbija, 1945-2020) – predavanje o  filmovima o Holokaustu, pojavi i prenosu motiva i teme ove jedinstvene istorijske traume u istorija filma SFRJ i Srbije – Pregled i analiza autorskih dela posvećenih Holokaustu ili inspirisani njime, uvodi posmatrače i aktere ovog programa u njegovu ovogodišnju tematiku: domaće umetničke reakcije i interpretacije Holokausta. Trajanje 45 minuta

PAUZA (15 minuta)

U TOKU PAUZE: IZLOŽBA RADOVA PETRA LUBARDE POSVEĆENIH ZLOČINU U ŠUMARICAMA

SA PROŠLOGODIŠNJEG SKUPA U MUZEJU 21. OKTOBAR

13.10h – Treći blok/ CIKLUS SLIKA PETRA LUBARDE O 21.OKTOBRU

–  Jelena Davidović (Muzej „21.oktobar”) – analiza ciklusa slika Petra Lubarde koji je deo kolekcije Muzeja „21.oktobar”, i muzejske Stalne postavke – Bazične informacije o ovim delima velikog umetnika koji je nastao kao odgovor na zločin u Šumaricama. Zločin počinjen u tri dana oktobra 1941.godine u Kragujevcu, preklopio se i bio sastavni deo procesa ubijanja Jevreja sa idejom njihovog zatiranja.  Trajanje 20 minuta

13.30h – Četvrti blok/ KAKO (O)POJMITI NEOPOJMLJIVO

Razgovor povodom domaćeg izdanja knjige Stejna Vervata (Stijn Varvaet) „Holokaust, rat i transnacionalno sećanje: Svedočanstvo iz jugoslovenske i post-jugoslovenske literature”; Moderatorka ovog dela programa je dr Vera Mevorah (koordinatorka ShoahLab: Labaratorije za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju – Univerzitet u Beogradu). O knjizi i povodom knjige govore:

– dr Aleksandar Pavlović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd) – književni teoretičar

– dr Marija Mandić (Balkanološki institut SANU, Beograd) – filolog

– dr Gordana Todorić (istraživač saradnik Moše David Gaon Centra u Izraelu) – filolog

Pozdravno uključenje putem video linka autora.

Razgovor učesnika programa o recepcijama i reprezentacijama Holokausta, genocida i ratnih zločina. – moderatori dr Predrag Krstić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd) i Marko Terzić (Muzej „21.oktobar”)

16.00h – završetak programa

Organizator programa je Spomen-park „Kragujevački oktobar”.

Autori programa su dr Predrag Krstić i Marko Terzić. Kustos celine programa je Marko Terzić.

Partneri u realizaciji programa su ShoahLab: Labaratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju – Univerzitet u Beogradu, Savez jevrejskih opština Srbije, Centar za primenjenu istoriju – Beograd, FILUM – Kragujevac, Udruženje „Jevrejska digitalna biblioteka” – Beograd i Centar za izgradnju mira – Kragujevac.

Tagovi:

1 komentar

  1. Da li je moguće da grad Kragujevac, država Srbija a ni mediji u Srbiji ne reguju za sramotno narušavanje spomenika kulture stradalima u Šumaricama u Filmu umetnost sećanja https://www.youtube.com/watch?v=aI5PYOY4V-E&feature=emb_title Filmska ekipa https://slobodnazona.rs/umetnost-secanja-film/. sa interesantno je medjunarodnim budžetom pod pokroviteljstvom Minsitartva kulture https://slobodnazona.rs/prijatelji-festivala/ je dozvolila angažovanja plaćenike „glumaca“ da se penju po spomeniku V3 zarad prezentovanja spomenika kao „zapuštenog“ o kojem se niko ne brine?!?!?! Kako je moguće da se taj film emituje na svetskim festivalima pa čak i na Kosovu kako piše na sajtu organizatora??? Zar polugoli maldići koji vežbaju friklajmbing na spomeniku V3 ne gaze preko dečjih glava izvajanih na spomeniku ili je to umetnost poništavanja stradanja ? Da li direktor Muzeja ili Gradonačelnik Dašić ne žele da reaguju da se taj film SKINE SA REPERTOARA svih budućih festivala u kojem se navodno zbog umetničkog prikaza nekome daje uloga da se penje po spomeniku polugo i gazi po izvajanim dečjim telima i glavama. Najsrašnije je da niko nije reagovao čak ni Republički Zavod za zaštitu spomenika gde je direktorka kragujevčanka Mirjana Andrić koja zbog toga mora biti smenjena jer je taj film otišao na svetske filmske festivale jer NIKO NIJE REAGOVAO. Ovo je velika sramota zbog koje neko mora odgovarati za ćutanje i ne reagovanje i zabranu skrnavljenja spomenika stradaloj deci i kragujevčanima u Šumaricama !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.