MENADŽMENT YURE PREKRŠIO DOGOVOR OD 8. APRILA

Društvo Ekonomija

Fabrika južnokorejske Yura korporacije u  Rači Kragujevačkoj, danas je, po prvi put od 8. aprila, kada je proizvodnja, zbog epidemije COVID 19, značajno redukovana, radila punim kapacitetom. U fabici danas rade sve montažne trake, a u  tri radne smene angažovani su gotovo svi zaposleni (ukupno ih ima oko 1.200 zaposlenih), osim onih koji su na bolovanjima.

Predstavnici kragujevačkog Instituta za javno zdravlje i Regionalne pivredne komore u Kragujevcu koji su, na poziv Sindikata „Nezavisnost“, tokom današnjeg prepodneva posetili Yuru, konstatovali su da je menadžment fabrike prekršio usmeni dogovor, od 8. aprila, sa epidemiolozima i opštinskim Kriznim štabom, o čemu će do sutra (sreda)  ujutro, kako je najavljeno, pismeno da obaveste menadžment račanske fabrike. Na osnovu tog izveštaja, režim rada u kompaniji bi, prema očekivanjima sindikalaca, već od danas trebalo da se uskladi sa epidemiloškom situacijom u  Srbiji, i da  u pogonima  bude i manje zaposlenih no što ih je bilo do juče,  odnosno  manje od po 200 u jednoj radnoj smeni, koliko ih je, u proizvodnji,  bilo prema dogovoru od 8. aprila.   

Rečenim dogovorom je, podsetimo, bilo predvidjeno da se u Yuri,  do kraja vanrednog stanja,  radi sa 40 ods to kapaciteta, te da u pogonima u prvoj i drugoj smeni, bude angažovanio tek po 200 radnika. Dogovorom je  bila  predviđena i primena mera zaštite angažovanih radnika, što je podrazumevalo da za svakim radnim stolom bude po jedan zaposleni sa maskom i rukavicama, a da razmak izmedju radnika bude do dva metra, zatim da jedna traka radi, a da paralelna ne  funkcioniše, kao i dezinfekciju pogona.

 Yura je, medjutim, dogovor sa epidemilozima prekršila još prošlog ponedeljka, kada je u fabrici ponovo organizovana i treća smena, ali se držala onog dela koji se odnosio na stav nadležnih da u pogonima u svakoj radnoj smeni ne sme da bude više od 200 radnika. Danas  je, medjutim, i taj deo dogovora prekršen, i u fabriku je pozvano svih1.200 zaposlenih, od kojih mnogi u Raču stižu autobusima iz Kragujevca, Topole i drugih šumadijskih mesta.

 Naši izvori u  Rači navode da je menadžment Yure prihvatio smanjenje obima proizvodnje i broja angažovanih radnika početkom aprila, kada u toj šumadijskoj varoši nije bilo zaraženih viusom korona, a da proizvodnju u punom kapacitetu počinje da organizuje kada u  Rači ima šestoro obolelih od COVID 19, od čega je kod dvoje prisustvo virusa otkriveno prekjuče, što nagoveštava mogućnost daljeg širenja zaraze.

Poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u Yuri Saša Mirković smatra ipak da će poslovodstvo kompanije  da „razume“ jučerašnju konstataciju i najavljeni izveštaj epidemoologa i predstavnika RPK , i da će od sutra značajnije da smanji obim proizvodnje i broj radnika u pogonima. Da li će tako i biti, znaće se već tokom sutrašnjeg  prepodneva.                                                      E

              U FABRIKU SE VRATILO OKO 300 ORUŽARA

U  Zastavi oružju danas je počelo da radi nešto više od 300 oružara koji, prema informaciji iz fabr ičkog Sindikata,  rade na stvaranju uslova za ponovno pokretanje proizvodnje pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbrane.

       Očekuje se da će do kraja sedmice u fabrici da bude angažovano još nekoliko stotina, od ukupno oko 2.500 radnika.  Fabrički Krizni štab  u petak, 24. aprila, treba da donese odluku o tome kada će Zastava oružje da počne da se radi punim kapacitetom. Moguće je da to bude već od 27. aprila.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.