MENADŽMENT YURE PREKRŠIO DOGOVOR…

Društvo Ekonomija

Iako najavljeni, inspektori rada danas posle podne nisu se pojavili u fabrici južnokorejske Yura korporacije u Rači  Kragujevačkoj, gde je trebalo da konstatuju  izveštaj predstavnika kagujevačkog Instituta za javno zdravlje i regionalne privredne komore u Kragujevcu da je menadžment Yure prekršio dogovor o smanjenju obima rada u preduzeću, zbog epidemije COVID 19,koji je sa epidemilozomima, opštinskim Kriznim štabom u  Rači i fabričkim  Sindikatom  “Nezavisnost”postignut 8. aprila.

  • Iz Inspekcije rada upravo smo obavešteni da njihovi inspektori nisu došli u našu fabriku, zbog toga što navodno treba istovremeno da se pojave u sve tri Yurine fabrike u Srbiji, u  Rači, Nišu i Leskovcu. Ne znam ko će da snosi odgovornost ukoliko se odredjeni broj radnika zarazi korona virusom dok se inspektori rada ne dogovore da istovremeno dodju u sve tri Yurine fabike u Srbiji, rekao nam je predsednik Sindikata “Nezavisnost”  u Yurinoj fabrici u  Rači Saša Marković, napominjući da gotovo svi radnici te firme od juče rade u  tri smene, da za pojedinim radnim stolovima operacije završava po  više radnika, medju kojima je fizičko rastojanje tek 30 do 40 santimetara, dok na pauzama po nekolicina njih sedi na istoj  klupi.

Fabrika južnokorejske Yura korporacije u  Rači Kragujevačkoj, juče je, podsetimo, po prvi put od 8. aprila kada je proizvodnja, zbog epidemije COVID 19, bila značajno redukovana, radila punim kapacitetom. U fabici su juče i danas bile u funkciji  sve montažne trake, a u  tri radne smene bili su angažovani  gotovo svi zaposleni (ukupno ih ima oko 1.200 zaposlenih), osim onih koji su na bolovanjima.

Predstavnici kragujevačkog Instituta za javno zdravlje i Regionalne pivredne komore u Kragujevcu koji su, na poziv Sindikata „Nezavisnost“, tokom jučerašnjeg prepodneva posetili Yuru, konstatovali su da je menadžment fabrike prekršio usmeni dogovor, od 8. aprila, sa epidemiolozima i opštinskim Kriznim štabom, o čemu su pismeno da obavestili menadžment račanske fabrike. Na osnovu tog izveštaja, režim rada u kompaniji je, prema očekivanjima sindikalaca, već od danas  trebalo da bude uskladjen sa epidemiloškom situacijom u  Srbiji, i da  u pogonima  bude i manje zaposlenih no što ih je u proizvodnji bilo i prema dogovoru od 8. aprila.   

Rečenim dogovorom je, kao što smo već pisali, bilo predviđeno da se u Yuri,  do kraja vanrednog stanja,  radi sa 40 odsto kapaciteta, te da u pogonima u prvoj i drugoj smeni, bude angažovanio tek po 200 radnika. Dogovorom je  bila  predvidjena i primena mera zaštite angažovanih radnika, što je podrazumevalo da za svakim radnim stolom bude po jedan zaposleni sa maskom i rukavicama, a da razmak izmedju radnika bude do dva metra, zatim da jedna traka radi, a da paralelna ne  funkcioniše, kao i dezinfekciju pogona.

              U FABRIKU SE VRATILO OKO 300 ORUŽARA

U  Zastavi oružju upravo je počelo da radi nešto više od 300 oružara koji su, prema informaciji iz fabričkog Sindikata,  angažovani na stvaranju uslova za ponovno pokretanje proizvodnje pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbrane.

Očekuje se da će do kraja sedmice u fabrici da bude angažovano još nekoliko stotina, od ukupno oko 2.500 radnika.  Fabrički Krizni štab  u petak, 24. aprila, treba da donese odluku o tome kada će Zastava oružje da počne da se radi punim kapacitetom. Moguće je da to bude već od 27. aprila.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.