MILJAN BJELETIĆ: ŠTETA NIJE VELIKA

Društvo Grad

Dok vlasti tek treba da utvrde uzrok pada zida, član Gradskog veća Miljan Bjeletić je rekao za RTV Kragujevac da „šteta nije velika i zgrada će biti dovedena u stanje u kojem se bila“.

Projektom rekonstrukcije kompleksa je, pored obnove matične zgrade, uređenja platoa, planirana i izgradnja podzemne garaže sa 53 parking mesta i nadstrešnica sa izdvojenim paviljonima za proizvode od mleka.

Gradska uprava je ranije objavila da će ti radovi koštati 293 miliona dinara i da se finansiraju sredstvima dugoročnog investicionog kredita JKP „Šumadija“.

Prema rečima Ace Stankovića, nadzornog organa iz Sekretarijata za investicije u Gradskoj upravi za razvoj, ovo je još jedan dokaz da je rekonstrukcija objekta, iz 1929. godine, bila neophodna zbog načina gradnje iz tog perioda. Temelj i zidovi su od običnih cigli, bez betona. Do urušavanja je došlo danas kada su izvođači radova Eurodomus i Maksim gradnja, pristupili sanaciji tog zida.

 • Preduzećemo sve mere zaštite objekta radi dalje sanacije i vratićemo sve u prvobitno stanje, poručio je Siniša Kuzmanović predstavnik izvođača radova iz Maksim gradnje doo Beograd.

Da se ovakve stvari događaju, potvrdio je Marko Grković direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji učestvuje u realizaciji ovog projekta od samog početka.

 • Zgrada je deo kulturno istorijske celine starog gradskog jezgra. S obzirom na to da je objekat pod zaštitom države, Zavod je dao uslove i saglasnost na projekat. Građanima ovo možda deluje strašno, rekao je Grković i dodao da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Gradske uprave i izvođača radova.

Tagovi:

14 komentara

 1. Gradjanima mozda ovo izgleda strasno, isto kao sto nam strasno izgleda citavo staro gradsko jezgro. Arsenal koji propada od kada je o njemu poceo da brine Zavod, srusene starogradske kuce uglednih kragujevcana, spaljivanje Tatar konaka… Tamo gde vi stitite, tu trava ne raste

  1. „Не брините, пушка је закочена“
   На жалост, штета је много већа него што је градски функционер Бјелетић у стању да сагледа.

 2. Samo nemojte vi iz Zavoda vise da dajete savete, bolje ce biti.
  Utvrditi odgovornost ako postoji!

 3. Šteta je neprocenjiva! Ovaj objekat više neće biti autentičan. Ali, to je ljudima poput ovog Bjeletića izlišno objašnjavati. Zanimljiva je reakcija direktora Zavoda za zaštitu spomenika, od koga bih vrlo volela da vidim dnevnik nadzora nad radovima na ovom objektu. Da je Tržnica bila u Šapcu, verovatno bi se za dnevnicu od tri hiljade dinara trčalo svakodnevno, ovako je gospodi iz Zavoda verovatno bolo daleko, a i džabe. I da se razumemo, upravo zbog načina na koji se gradilo nekada, radove konrezvatorsko – restauratorske nad takvim objektima obavljaju građevinske firme sa posebnim licencama. Baš me zanima da li ova firma ima tu licencu?

  1. Dnevnik nadzora – dan prvi, dan drugi, treći… – mrzi nas da idemo da gledamo jer nema dnevnica…
   dan dolaska Ane Brnabić – evo stižemo da se slikamo…
   dan kada se objekat ruši – ništa strašno, otpalo je samo parče zida od stare cigle…

 4. Kada su u pitanju stari objekti iz centra grada, tu se koliko znam obavezno pita nadlezni kg Zavod. A kada se oni pitaju,evo ovako izgleda. Dobro je sve ovo proslo kako je moglo..

 5. Nažalost, niko od ovih iz sns neće nikad da odgovara za uništavanje kulture i kulturnog nasleđa Kragujevca. Otici će mnogo bogatiji nego što su bili pre dolaska na funkcije i ostati u mnogo lošem sjećanju naroda. Obraz- djon!

 6. Koliko vidim…nema pozitivnih komentara,a to me ne cudi pogotovu kada je rec o Bjeleticu.Pa..neka razmisli.

 7. Odavno se zna da zaposleni u Zavodu ne rade svoj posao stručno, a pre svega posvećeno i predano kako i zahteva jedan tako humani i odgovorni angažman. Trče za sitnim novcem, sitnim privilegijama, lenji su i neodgovorni. Njihovo poslovanje bi trebalo ozbiljno preispitati, ali na žalost ni to nema ko, ni ti nad njima nisu bolji. Možda bi bilo dobro da odgovore iz kog razloga već duže vreme stoje skele na ulazu u zgradu suda sa upozorenjem pešacima da pređu na drugu stranu. Niko nije video da se tu nešto radi, skele stoje iz bezbednosnih razloga jer postoji opasnost od urušavanja fasade na prolaznike. Zaštitari, sram vas bilo!! Ako nam egzoterici i mediokriteti vode grad, valjda među vama ima neko još ko dobacuje dalje od „Đurine kuće“. Ili nema?

 8. Ljudi, u pravu je čovek. Šteta nije velika, stvarno. Oni kakvi su mogli su ceo pijac da sruše. Ovako je još i dobro ispalo, samo jedan zid. Daj Bože da se tu zaustavi, da ne krene dalje.

 9. Sramota , pa gde je Gradski urbanista koji je rekonstrukciju pijace odobrio kao predsednik Komisije za gradske projekte. On je jedini odgovoran , jer nisu smeli da prihvate da bilo šta rade sa pijacom a on je to prihvatio. Nema ni direktora Urbanizma koji je kako kažu overio projekat za dogradnju. OSTAVKE odmah ili RADOMIROVA iako će smena uskoro ili odmah smena njegovih saradnika !

 10. Проверила сам у општини преко колеге из Управе за урбанизам. За објекат Тржнице је по Плану морао да се ради Архитектонски конкурс и ту би се све проверило, и до овога не би дошло. Ако није спроведен конкурс А НИЈЕ…јер су објавили да је пројекат радио ЈП УРБАНИЗАМ ( сукоб интереса јер су радили и план и пројекат) поништава се сва документација и плато се враћа у првобитно стање и све се обуставља. ЗА УРБАНИСТИЧКУ И ГРАЂЕВИНСКУ ИНСПЕКЦИЈУ …. ОВО СМАТРАЈТЕ ЈАВНОМ ПРИЈАВОМ ПРОТИВЗАКОНИТОГ ПОСТУПАЊА ! Оставка за Градског урбанисту који није испоштовао Закон и План и спровео архитектонски конкурс, него је наручио документацију без конкурса, како би пројекат радио неко ко је са њим у талу ! СВА ОДГОВОРНОСТ ЈЕ ЊЕГОВА ЈЕР ЈЕ РАДИО ПРОТИВЗАКОНИТО И ОН ПРВИ МОРА ДА ОДГОВАРА ШТО ЈЕ ПУСТИО ДА СЕ РАДИ ПРОТИВ ЗАКОНА. Ако он не да ОСТАВКУ онда је мора одмах поднети ГРАДОНАЧЕЛНИК јер су наместали пројекат и извођење по њему за своју екипу !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.