MINISTAR KULTURE VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ PODRŽAO SABOR “PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU”

Društvo Kultura

U sklopu obeležavanja 90 godina od osnivanja Narodene biblioteke ,,Dr Milovan Spasić,, u Rekovcu, Opštinu Rekovac je posetio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministar Vukosavljević je prisustvovao svečanoj akademiji povodom jubileja koja je održana u Domu kulure i prestavljanju knjige o istorijatu biblioteke pod nazivom ,,Narodna biblioteka Dr Milovan Spasić 1928-1918,, čiji je autor Biljana Tomić direktorka Narodne biblioteke u Rekovcu. Ministar Vukosavljević je u kratkom razgovoru sa predstavnicima Turističke organizacije opštine Rekovac još jednom dao podršku očuvanju nematerijalne baštine Levačkog kraja. Između ostalog u kratkoj izjavi koju je dao za potrebe snimanja dokumentarnog filma pod nazivom ,,Nematerijalna kulturna baština opštine Rekovac kroz prizmu 50 godina postojanja sabora ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadijz“,, ministar je dao snažnu podršku očuvanju izvornih vrednosti srpskog naroda i očuvanju samog sabora ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”.


Između ostalog ministar je naglasio ,, Da je nematerijalno kulturno nasleđe jedan od osnovnih temelja postojanja svake kulture i da društva moraju da ulažu u negovanja svoje tradicije, i materijalnog i nematerijalnog nasleđa. Manifestacije ovog tipa jesu dika i ponos jednog naroda i jednog društva, i one imaju snažne turističke potencijale i kulturološke motive i posledice,,.
Izradu dokumentarnog filma i brošure o nematerijalnoj kulturnoj baštini opštine Rekovac je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja zajedno sa Opštinom Rekovac.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *