MINISTARSTVO ODGOVORILO NA TEKST – MINISTARKI IZ ŠUMADIJE NEMA KO DA PIŠE

Grad
Povodom teksta „Ministarki iz Šumadije nema ko da piše“ , radi potpunog i istinitog obaveštavanja javnosti, ukazujemo na činjenice u vezi sa izgradnjom puta Kragujevac-Batočina i povezivanja Kragujevca s Koridorom 10.

Ne ulazeći u polemiku u vezi s tvrdnjama iznetim u tekstu koji se bavi onim što nije rečeno, a ne onim što jeste, u izjavi potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović, ukazujemo na nekoliko činjenica koje su bitne za informisanje javnosti o okolnostima u vezi sa realizacijom ovog projekta od velikog značaja za Grad Kragujevac, Šumadijski okrug i centralnu Srbiju.

Podsećamo da je odluka o povezivanju Kragujevca i Batočine modernom saobraćajnicom (ukupne dužine 24 kilometra) doneta još 2009, prvi ugovori potpisani su 2010, a radovi započeti 2012. Projekat je sa započetim, a nezavršenim radovima nasledilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je preuzelo projektno-tehničku dokumentaciju i vođenje ovog projekta u februaru 2016. od Ministarstva privrede, a pre kojeg se ovim projektom bavilo Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Tokom poslednje tri godine, od 14,88 kilometara za koliko je preuzeta tehnička dokumentacija, u toku 2016. i 2017. godine završeno je i pušteno u saobraćaj 9,9 kilometara tog puta i obezbeđena su neophodna finansijska sredstva za kompletan završetak ovog projekta, uključujući eksproprijaciju, izradu i kontrolu tehničke dokumentacije, izvođenje radova i vršenje stručnog nadzora.

Za preostalih pet kilometara potpisan je krajem 2018. ugovor sa izvođačem, konzorcijumom na čelu sa preduzećem „PZP Kragujevac“, a početkom 2019. izdata je građevinska dozvola za deo trase na kojoj su rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Na taj način, izgradnja deonica ukupne dužine 24 kilometra biće konačno završena ove godine, pri čemu će više od polovine njene ukupne dužine biti izgrađeno u periodu od 2016. do 2019. godine.

Verujemo da ovaj podatak na najbolji način odslikava kakav je odnos Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas prema ovom projektu u odnosu na to kako su se njime bavile neke prethodne vlade, koje su mnogo govorile, a malo radile na tome da se Kragujevac poveže s Koridorom 10. Odnos prema ovom projektu ujedno odslikava i njihov odnos prema Gradu Kragujevcu i Šumadijskom okrugu, imajući u vidu značaj infrastrukture i povezivanja za privredni razvoj svakog grada i okruga u Srbiji.

Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarstvo građevinarstva,

saobraćaja i infrastrukture

Pres služba

Tagged

3 komentara

  1. Tekst “Ministarki nema ko da piše” se ne odnosi na pravac ka Batočini već na obilaznice i auto put ka Čačku !!! Kada se uporedi njen dopis poslat Direkciji za urbanizam http://www.glassumadije.rs/wp-content/uploads/2018/04/Dopis-Vlad%D0%B5-RS-ka-Aleksandru-Rudniku-2.pdf vidi se da nijedno obečanje nije izvršeno u rokovima koji su u dopisu dati. Izjavila je javno i da radovi na obilaznicama u Kragujevcu počinju 2015 https://www.blic.rs/vesti/ekonomija/mihajlovic-radovi-na-obilaznici-oko-kragujevca/cpr47kp , pa onda u dopisu Direkciji da investicije kreću od 2017. do 2019. Verko, vrati se i uzmi ljude koji znaju i hoće da rade za grad, jer Radomir ide u Minstarstvo gradjevinarstva ide samo kad ga pozovu, a zovu ga na svakih 5 godina !!!

  2. Prošao sam juče tim putem nema nigde živog majstora niti jedne mašine. Ugovor sa PZP će da istekne, ne znam iz kog razloga ne mogu da započnu radove dok ova građevinska sezona prolazi?

  3. “Šumadijski koridor” je izraz koji je ministarka Mihajlović preuzela iz teksta od našeg urbaniste dr Milanovića http://www.glassumadije.rs/sumadijski-koridor/ U tom tekstu su date mape u kojima se vidi da je isti nivo puta Pojate – Preljina kao i Lapovo-Mrčajevci al nije isti nivo gradoančelnika. Našem Radomiru Nikoliću (koji se u sve razume al ništa ne zna da završi), neće da daju ništa, a Bati iz Krauševca hoće i tu je kraj priče. Treba nam novi gradonačelnik i neko da nas zastupa u Ministarstvu gradjevinarstva i to je rešenje, a do tada će nas vozati kako nam nešto daju, a jasno je da to ne žele. U tekstu u Novostima http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:639706-NOVA-SAOBRACAJNICA-Morava-povezuje-dva-koridora i na slici je jasno pokazano da ćemo mi biti poslednji u raspodeli ako do tada ostane para !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *