Miroslav Aleksić: Rio Tinto da odustane od litijumske trovačnice, Vučić da se spremi za zatvor

Društvo Politika

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas kompaniju Rio Tinto da odustane od svojih „otrovnih investicija“ u Srbiji kod Loznice, jer građani Srbije „nisu na prodaju“ i jer će smeniti predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlasti, a tada „neće biti ni rudnika litijuma“.  

  • Neka Rio Tinto milijarde koje je namenio za trovačnicu u Srbiji investira na drugim mestima, ako hoće, ali u Srbiji to sigurno neće moći. Nas ne zanimaju njihove milijarde, jer život nije na prodaju i život nema cenu, rekao je Aleksić u Loznici na protestu više organizacija održanom ispred gradskog parlamenta povodom planova za otvaranje rudnika litijuma.
  • Poručujem Vučiću da polako pakuje kofere i da se spremi da se u zatvoru pridruži koljačima koje je stvorio, a od kojih pokušava da se opere. Uskoro će biti zajedno sa njima, pa neka se u zatvoru razračunaju ko je kome šta dao i ko je kome šta dužan, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da Skupština Loznice, grada kojim „vlada najveći politički preletač Vidoje Petrović“, danas usvaja prostorni plan koji omogućava Rio Tintu da napravi rudnik litijuma od Jadra i Rađevine.

  • To je nastavak onoga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao Rio Tintu. Žele da nam uzmu živote, zdravlje, reke, šume, vodu… Da bi napunili svoje džepove i da bi Vučić oi od prao svoje ucenjene krvave ruke tako što stranim kompanijama rasprodaje narod Srbije i rasprodaje našu zemlju. To neće moći, ta priča je završena, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da su ljudi koji su se danas okupili u Loznici „poslali jasnu poruku da neće biti rudnika, da nema Rio Tinta i da građani Srbije nisu na prodaju, ni u Loznici ni u Boru niti bilo gde“.

  • Ovo je naša zemlja, a nije Vučićeva, Ane Brnabić, Zorane Mihajlović, niti stranih ambasada i firmi, koje hoće da uzmu profit, a nama da ostave jalovišta i zagađenu vodu i zemlju, rekao je Aleksić.

Predstavnica Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Marija Alimpić rekla je da je „volja građana vrhovna vlast i da će zato Rio Tinto lepo da se pokupi i ode iz Srbije, jer rudnika litijuma neće biti“.

Predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice Ivana Parlić rekla je da je Rio Tinto „proučio koruptivne kanale u državnom aparatu Srbije, koji je ogrezao u korupciji, ali nije dobro proučio istoriju naroda Srbije“.

  • Mi smo se u prošlosti odbranili na Drini, Ceru i Kolubari, a danas se branimo u Loznici i sigurno ćemo se opet odbraniti, rekla je Ivana Parlić.  
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.