Mladić iz Kragujevca imao koronu u decembru, pa sad ponovo

Doba korone Društvo

Mlađem muškarcu iz Kragujevca, za samo dva meseca dva puta je potvrđen koronavirus, saznaje Nova.rs u kragujevačkoj kovid ambulanti. Njemu je prvi put Covid 19 otkriven u decembru prošle godine, a juče se ponovo javio u ambulantu sa istim simptomima. Zabrinjavajuće je što to nije jedini slučaj. Pre nekoliko dana, takođe mlađem muškarcu, koji je bio pozitivan u novembru, ponovo je otkriven virus.  Epidemiolozi kažu da nije u pitanju novi soj, već da je reč o oslabljenom imunitetu.

Simptomi i klinička slika kod dvojice  mlađih Kragujevčana koji su po drugi put zaraženi virusom se razlikuje, tako da lekari ne mogu da preciziraju da li postoji obrazac po kome se ponavlja virus.

Šefica kovid ambulante dr Sanja Kojić za Novu.rs je objasnila da je pacijent iz decembra sada dobio apsolutno iste simpotome kao i prvog puta, dok je pacijent iz novembra prvi put imao, kako je istakla, asimptomatski oblik, a sada težu kliničku sliku.

  • Pacijent koji nam se juče javio, sam je prepoznao potpuno iste simptome koje je imao i u decembru. Dobio je istu temperaturu, jaku glavobolju, bolove u kostima i mišićima. Virus mu je ponovo potvrđen, a za sada ne možemo da predvidimo kako će se dalje razvijati njegovo stanje, jer je tek započeo sa lečenjem, rekla je dr Kojić.

Za pacijenta iz novembra, kaže da je kod njega drugo zaražavanje virusom dovelo do teže kliničke slike, ali da nema većih komplikacija.

Pojava da osobe koje su jednom imale virus ponovo dobiju infekciju, nameće pitanje da li je virus mutirao i da li su se i na našim prostorima pojavili novi sojevi.

Međutim, za kragujevačkog epidemiologa Predraga Delića, ponavljanje infekcije nije iznenađenje. On za naš portal pojašnjava da je imunitet nakon preležane bolesti relativna stvar i da nije retkost da neke osobe dobiju virus dva puta.

Epidemiolog: Nije novi soj virusa

Doktor Delić ističe da Epidemiološka služba prati kretanje virusa i dodaje da u  Kragujevcu nije detektovana pojava novog, takozvanog britanskog soja.  Ponovljeno zaražavanje pojedinih pacijenta, dr Delić pripisuje oslabljenoj imunološkoj zaštiti, koja je, kako kaže i predviđena algoritmom.

  • Imunitet nakon preležane bolesti, prema algoritmu je nešto na šta možemo da računamo tri meseca od potvrđivanja virusa.  Posle toga, titar antitela počinje da opada, a u pojedinim slučajevima postaje toliko nizak da ne pruža dovoljnu imunološku zaštitu, pa dolazi do ponovnog zaražavanja. Takve pojave smo i predvideli pojasnio je dr Delić.

Ipak, on ne isključuje mogućnost da se u nekom trenutku i na ovim prostorima pojavi novi soj virusa, jer je, kako  novodi, “mutirao tako da lakše prolazi barijere i jako je kontagiozan”.

Zbog toga apeluje na sve građane da poštuju epidemiološke mere, ističući da se virus najbrže prenosi među osobama koje u zatvorenom prostoru ne nose maske.

Prema njegovim rečima, u Kragujevcu je trenutno naveći broj zaraženih među radno aktivnom populacijom od 30 do 55 godina, koji  je u poslednje dve nedelje udvostručen na dnevnom nivou. Nagli porast inficiranih građana, pogotovo među mlađim ljudima dr Delić ocenjuje kao posledice popuštanja discipline.

  • Pretpostavljam da je dužina trajanja ove pošasti uticala i da ljudi gube strpljenje. Najvažnije je da shvatimo da ovaj virus neće lako otići, a njegovim negiranjem ne dobijamo ništa, samo ćemo napraviti još goru situaciju. Moramo da budemo svesni da su maske obavezne i pokažemo odgovornost prema sebi i drugima, upozorio je Delić.
Piše: Aleksandra Petrović, Nova.rs
Fotografija: Lazar Novaković

Tagovi:

1 komentar

  1. Mislim da ovaj doktor greši, ne gubi se imunitet tri meseca nakon zaražavanja, nego je zapravo u pojedinim slučajevima organizmu potrebno i po nekoliko meseci da se u potpunosti pročisti od virusa, a za to vreme može da se desi da dva puta simptomi postanu intenzivni po par nedelja. Moj slučaj je bio baš takav, u januaru prošle godine sam ležao petnaest dana, da bi mi se odmah u februaru simptomi ponovo navratili još petnaest, a nakon toga dugo nisam mogao da se u potpunosti oporavim, grlo me je grebalo do maja meseca. Dobra vest je da od tada više nemam nikakvih problema, pa bih rekao da kada organizam nakon dugog bolovanja prebrodi tegobe u potpunosti onda imunitet traje duže vreme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.