MODA SRPKINJA U PARIZU

Društvo Grad Kultura

U Parizu je u ponedeljak otvorena manifestacija „Dani Srbije i srpske kulture“, na kojoj će se predstaviti gradovi Kragujevac i Niš

U PARIZU je u ponedeljak otvorena manifestacija „Dani Srbije i srpske kulture“, na kojoj će se predstaviti gradovi Kragujevac i Niš. Među učesnicima je i Nišlijka Milva Ignjatović, modna kreatorka i predsednica udruženja „Evro žena“, koja će prikazati kolekcije koje su napravile Srpkinje sa Kosova i Metohije, iz Niša i južne Srbije.

– Predstavićemo razvoj odeće na našim prostorima – kazala nam je Milva. – Nisu to samo izvorni modeli, narodna ili gradska nošnja, onako kako su nekad izgledali, nego smo stare motive preneli na haljine i druge savremene odevne predmete. Osim pirotskih šara, tu su i kosovski vez, moravski i niški vez, za koji ljudi i ne znaju da postoji. Posle mnogo godina, otvaramo Srbiji evropska vrata mode.

Milva, čije udruženje okuplja pedesetak žena, nastavlja porodičnu tradiciju u tekstilnoj proizvodnji, dugu stotinak godina. Naime, prabaka joj je imala tkačnicu pirotskih ćilima, a baka joj je bila modistkinja. Njena majka Milinka Ignjatović, akademski slikar, kao modna kreatorka niškog „Niteksa“ svojevremeno je dobila nekoliko Zlatnih košuta.

– Cilj nam je da damo vetar u leđa i da edukujemo samohrane majke, žene iz sigurnih kuća, žene romske populacije i one koje su u teškoj situaciji i da sa njima podelimo naše znanje – dodaje Milva. – One se bave vezom, tkanjem, pustovanjem vune, krojenjem i šivenjem u radionicama udruženja.

Manifestaciju u Parizu, koja traje do 30. juna, organizuju Savez Srba i Francuske i „Singi art“, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.