MOGUĆA RADIKALIZACIJA POBUNE ZBOG IZGLEDNOG STEČAJA FABRIKE

Društvo Ekonomija

Bivši radnici Zastave kamiona koji mesecima već zahtevaju isplatu zaostalih zarada, te povezivanje radnog staža za period od 2010. do  2016.,kad su i poslednje „kamiondžije“ , uz neku od opcija iz ponudjenog socialnog programa, napustile fabričke hale, zakazali su za sutra (ponedeljak) nastavak protesta, pošto im zahtevi, kako navode, uprkos obećanjima nadležnih, nisu ispunjeni.

Naprotiv, pobunjeni radnici Kamiona smatraju da ih je Vlada Srbije nedavno ponovo, po drugi put za minulih godinu dana – prevarila podnošenjem inicijative za pokretanje  stečajnog postupka u Zastavi kamioni, iako je, tvrde,  sa nadležnima u Ministarstvu privrede prethodno  bio postignut načelni dogovor koji je, tvrde, bio na tragu rešavanja postavljenih zahteva. Našem listu  sredinom minule sedmice je, podsetimo, potvrdjeno da je na predlog Ministarstva privrede  u Zastavi kamionima pokrenut predsečajni postupak . Prvo ročište u kragujevačkom Privrednom sudu zakazano je već za utorak, 11. Septembar,  i na njemu će, s obzirom da je račun Kamiona, zbog duga od 3,3 milijade dinara,  u blokadi već tri godine, gotovo izvesno biti doneta odluka o pokretanju stečaja u toj fabrici.

Preostala imovina Zastavine fabr ke kamiona propcenjena je na oko devet miliona evra. Imovina u vrednosti od pet miliona evra je, medjutim, pod hipotekom banaka, dok je ostatak, prema oficijelnoj informaciji, “predmet potraživanja dobavljača i drugih poverilaca, medju kojima su i bivši radnici”. Nekadašnji radnici Kamiona strahuju, i to sasvim osnovano, reklo bi se, da za njih, nakon što država, banke, dobavljači i drugi pover ioci naplate svoja potraživanja, za njih neće ostaiti ništa, ili gotovo ništa. Otuda bi, na sutrašnjem skupu koji će, kao i do sada, biti organizovan na centr alnom kragujevačkom trgu kod Krsta”, trebalo da, kako se očekuje, bude doneta odluka o radikalizaciji protesta bivših radnika Kamiona, I to, najver ovatnije, blokadom železničkog saopbraćaja na magistr alnoj pruzi Kragujevac – Kraljevo.

. Oko 300 bivših radnika Zastave kamioni, na ime neisplaćenih zarada, potražuje oko 80 miliona dinara, dok se pojedincima duguje izmedju 150.000 i million dinara, u zavisnosti od toga koliko im zarada nije isplaćeno u vreme dok su radili . Za  povezivanje radnog staža, odnosno za uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje bivšim radnicima Kamiona, država bi, prema nešto slobodnijoj proceni, morala da izdvoji barem još nekoliko stotina miliona dinara.

Pobunjeni  radnici Zastave kamioni,podsetimo,  deo su armije od najmanje 20.000  prekobrojnih trudbenika iz ostalih fabrika Grupe Zastava vozila ,  ali i iz Goše u Smederevskoj palnci, Magnohroma iz Kraljeva, Prve petoletke iz Trsenika, Mašinske industrije iz Niša i drugih propaloh giganata srpske industrije, kojima takodje nisu isplaćene zaostale zarade, niti im je   radni staž  povezan.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.