Monografija „Akademik Miloš Kojić – širenje horizonta“, promovisana na Fakultetu inženjerskih nauka

Kultura

Monografija „Akademik Miloš Kojić – širenje horizonta“ u čast prvog diplomiranog studenta u generaciji (1964. godine), nekadašnjeg profesora i dekana fakulteta, objavio je Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Akademik Milloš Kojić bio je dekan ovog fakultetau periodu od 1979. do 1981. godine, rektor Univerziteta u Kragujevcu 2001. i člana Srpske akademije nauka i umetnosti, odnosno dopisni član SANU od 2009, a redovni član od 2018. godine. Monografiju o životnom putu i stvaralačkom radu akademika Kojića napisao je novinar u penziji i publicista, Miodrag Stojilović.

Predgovor monografije pod nazivom „Učitelj na ponos svojim učenicima“ napisao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i najbliži saradnik akademika Kojića, tokom rada na Fakultetu inženjerskih nauka, u Centru za naučnoistraživački rad SANU, Univerzitetu u Kragujevcu, istraživačkom centru BIOIRC, kao i na brojnim internacionalnim naučnim projektima i naučnim i istraživačkim institucijama u Americi.

U ime izdavača, na promociji je govorio prof. dr Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka, koji je ukazao na značaj akademika Kojića ne samo za afirmaciju Fakulteta, već i za promociju grada Kragujevca u zemlji i svetu.

U sklopu promocije monografije, prof. dr Nenad Filipović, rektor, uručio je akademiku Kojiću Svetosavsku nagradu za životno delo Univerziteta u Kragujevcu, koja mu je prema odluci Senata Univerziteta u Kragujevcu, dodeljena 2020. godine.

Zaposleni u osnovnoj školi u Vitkovcu se ponose time što je akademik Miloš Kojić potekao iz njihove škole. Promociju monografije o akademiku Milošu Kojiću iskoristili su da mu uruče jedan poseban poklon, monografiju „Osnovna škola u Vitkovcu 1904-2004“, u kojoj se nalaze pisane beleške o školovanju uvaženog akademika.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.