Delegacija Grada Кragujevca prisustvovala je komemoraciji kojom je kraj spomen obeležja Šušnjar

Društvo

Na Ilindan, 2. avgusta, delegacija Grada Кragujevca prisustvovala je komemoraciji kojom je kraj spomen obeležja Šušnjar, u opštini Sanski Most, Federacije BiH obeleženo 78 godina od stradanja Srba, Jevreja i Roma.

Vence su kraj spomenika u Šušnjaru, gde je 1941. godine od strane pripadnika Nezavisne države Hrvatske stradalo više od 5.500 hiljada Srba, Jevrejea i Roma, položili predsednik Skupštine grada Кragujevca, Miroslav Petrašinović i odbornici kragujevačkog parlamenta Ana Miletić Vučković  i Velibor Stevanović.

Posle Jasenovca – Donje Gradine i Garavice u Bihaću, Šušnjar je po broju nastradalih treće najveće stratište Srba i Jevreja tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Bosne i Hercegovine. Spomenik je podignut 1971. godine, a 2003. godine proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

Posle komemoracija delegacija iz Кragujevca posetila je Spomen sobu Šeste sanske pešadisjke brigade u Oštroj Luci posvećenu srpskim borcima poginulim u ratu od 1991-1995. godine.

Inače, Šesta sanska pešadisjka brigada koja se borila na teritoriji cele Bosne u svom sastavu imala je od 1500 do 4500 hiljada boraca. Poginulo je 359 a ranjeno 1325.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.