NA INICIJATIVU POKS-a DRAZI MIHAILOVIĆU DODELJENA ULICA U KRAGUJEVCU

Politika

Kragujevački Pokret obnove Kraljevine Srbije, kako kažu – sa radošcu obaveštava javnost da jedna od kragujevačkih ulica ima naziv ulica djenerala Draže Mihailovića.

  • Kragujevačka Skupština je prihvatila inicijativu kragujevačkog POKS-a i time, nakon sudske, izvršila i moralnu rehabilitaciju jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije.Kragujevac je tako postao prvi veci srpski grad koji je dodelio naziv jednoj ulici po dđeneralu Mihailoviću, navode u POKS-u.

Kažu da nije reč samo o rehabilitacija „vođe Treceg srpskog ustanka vec i njegove junačke borbe koja je već 1942. predstavljala najbrojniji i najorganizovanji pokret otpora protiv fašizma od Londona pa do Kaira“.

  • Drazi Mihailoviću su se divili Šarl De Gol i Hari Truman, sve vođe nacionalnih pokreta otpora u Evropi, bio je najveća holivudska zvezda i idol mladih generacija. Nikoga kao Mihailovića komunisti nisu oklevetali. Olukom Skupštine Kragujevac je pokazao zbog čega je Šumadija srpska Sparta koja ima kolektivno istorijsko pamćenje i koja je zlatnim slovima na jednoj od svojih ulica ispisala ime besmrtnog Dragoljuba Draže Miailovića, istakao je Mirko Čikiriz, zamenik predsednika POKS.

Čikiriz ističe da su prihvaćeni i drugi predlozi POKS-a, pa su svoje ulice dobili i sveštenik Sava Banković,, zatvorenik sa najdužim stažom u komunističmim zatvorima, najbolji đak kragujevačke gimnazije Živomir Živa Kovanović, koga su komunisti nevinog streljali sa 16 godina, uz još 13 kragujevačkih đaka, kao i pilot Živica Mitrović koji je u aprilskom ratu sa kragujevačkog aerodroma odleteo da brani Beograd i upisao se u knjigu junaka šestoaprilskog rata.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.