NA REPUBLIČKOJ SMOTRI FOLKLORA U ČAČKU PRVA NAGRADA ZA KUD “ABRAŠEVIĆ” IZ KRAGUJEVCA

Društvo Grad Kultura

Republička smotra folklora u organizaciji Saveza amatera grada Čačka i Turističke organizacije Čačak održana je tokom vikenda u Domu kulture.
Učestvovalo je 19 najboljih društava koja su se kvalifikovala kroz pokrajinske i regionalne smotre širom Srbije.
„Na ovogodišnjoj republičkoj smotri, Moravički okrug predstavljalo je KUD `Žele`. Pobednik smotre je KUD `Abrašević` iz Kragujevca, druga nagrada pripala je Akademskom društvu `Sonja Marinković` iz Novog Sada, dok je treća nagrada pripala Gradskom kulturnom umetničkom društvu `Laza Mančić` iz Vršca”, rekao je Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak.

On je dodao da je na Republičkoj smotri folklora učestvovalo oko 1.500 igrača, učesnika narodnih orkestara i pevača kroz 19 društava.
Smotra se organizuje na svake dve godine uz podršku Ministarstva kulture.
„U Srbiji, inače postoji samo jedni profesionalno društvo Nacionalni ansambl „Kolo” koja je ustanova Vlade i bavi se očuvanjem tradicije i kulture, sva ostala društva su amaterska i okupljaju se kroz Saveze amatera”, naveo je Jakovljević.

Tagged

7 komentara

  1. Đoki Pavloviću su skinuti poeni jer su imali dva igrača iz Kola, što je zabranjeno, jer je takmičenje isključivo amaterskog karaktera. Zato su bili 14. Da su zaslužili mesto u vrhu, to sigurno jesu, bili su fenomenalni. Nisu jedini kojima je žiri skidao poene zbog “šverca” igrača. Pravila postoje sa razlogom.

  2. Sunčice, mislite na volonterku iz Kola, koja dok ne potpiše profesionalni ugovor sme da igra sa svojim matičnim društvom ?
   Drugi igrač, je njihov umetnički, i šef ansambla, koji sme da bude na sceni, i koji je profesionalni pevač i igrač, svirač nije.
   Pozdrav ! 🙂

   1. Takva je izjava žirija, zbog toga su skidali poene. Pravila su takva, nisam ih ja pisala. U krajnjem slučaju, sva društva mogu, ako im nešto nije jasno i ako imaju zamerke, da se obrate žiriju, a ne da napadaju druge. A da su pobednici imali električni instrument, to sigurno nisu. Uvek će biti nezadovoljnih, onih koji smatraju da je učinjena nepravda, da nije bilo fer suđenje, itd… Veliki pozdrav! 😉

    1. Niko Vas ne napada, taman posla, ako ste pomislili tako nešto.
     Samo niste baš dobro upućeni u dešavanja, verujte mi. 🙂

     1. Nisam mislila na Vas konkretno, taman posla. Pričam o drugim društvima i igračima koji su pisali sve i svašta, da ne pominjem druge radnje koje su radili i koje ni malo ne priliče članovima bilo kog folklornog društva. Žao mi je što je ovako ispalo za Đoku, po kvalitetu je definitivno zaslužio visoko mesto u plasmanu. Možda nisam upućena, znam da Marija volontira još uvek i da je Janko umetnički, ali to je bila zamerka žirija. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *