NAJAVLJEN NASTAVAK IZGRADNJE CENTARA IZVRSNOSTI

Društvo

Tenderska dokumentacija za nastavak izgradnje Centara izvsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija u Kragujevcu, čija je grdanja obustavljena pre više od  godinu i po dana, trebalo bi, prema oficijenoj informaciji sa kragujevačkog  Univerziteta, da bude okončana ove sedmice, odnosno sredinom ili, najkasnije, do kraja ovog meseca.

  • Rektor Univerziteta Nenad Filipović i ja, imali smo, u poslednje vreme, tri sastanka sa rukovodiocima Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, u čijoj je nadležnosti i izgradnja Centara izvrsnosti pri našem univerzitetu, odnosno njegovom  Fakultetu medicinskih nauka, i rečeno nam je da će tenderska dokumentacija za delimičnu promenu projekta i izbor izvođača radova da bude završena do 15. februara. Mi računamo da će ta dokumentacija da bude završena do kraja meseca, nakon čega će biti prosledjenja finansijeru projekta, Evropskoj investicionoj banci, na verifikaciju. Nadamo se da će tender da bude raspisan do leta, da će radovi da počnu nedugo potom, kako bi objekti Centara izvrnosti bili završeni do kraja godine, što je rok koji je označila Evropska investicona banka, kazao danas listu DANAS i Glasu Šumadije dekan  Fakulteta medicinskih nauka (FMN)  u Kragujevcu dr Vladimir Jakovljević.

 Na pitanje da li je rukovodstvo FMN-a u kontaktu sa genetičarem dr Miodragom Stojković koji je profesor i šef katedre za matične ćelije u toj viskoškolskonj ustanovi, a koji je trenitmo angažovan na projektu sa matičnim ćelijama  na američkom Harvardu,  Jakovljević odgovara potvrdno. Ističe, pritom,  da je mesto rukovodioca  budućeg Centra za izučavanje sa bankom za čuvanje matičnih ćelija i dalje predviđeno za dr Stojkovića.

  • On je u Americi angažovan do maja meseca, i videćemo da li će da produži svoj boravak tamo.. Mi u svakom slučaju računamo da će on da bude na čelu tima koji će da rukovodi istraživanjima u Centru za matične ćelije u Kragujevcu, koji se, uostalom, gradi i formira zahvaljujući njemu, tvrdi dr Jakovljević.

Podsetimo da je lane, nakon obustave izgradnje Centara izvrnosti, sa Centrom za matične ćelije, a posle obilnih kiša krajem proleća i početkom leta, gradilište tog objekta,  zajedno sa polurazrušenom zašitnom ogradom, sredinom prošle godine  i bukvalno bilo zaraslo  u korov, čemu je, u februara te godine, na opšte  zaprepašćenje najšire domaće javnosti, prethodio i pokušaj smene dr Miodraga Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične čelije na Fakultetu medicinskih nauka. Rukovodstvo FMN-a je , doduše, tvrdilo da dr Stojkovića niko ne smenjuje sa mesta šefa katedre, već da mu se traži zamena dok bude bio angažovan u inostranstvu. Akademska zajednica i stručna  javnost smatrali su da je po sredi pokušaj smene…  Kako god, genetičar Stojkovoić je formalno ostao šef katedre za matične ćelije na kragujevačkom FMN-u, ali je ubrzo potom, na poziv sa Harvarda,  otišao u Ameriku.

 Inače, ugovor o izgradnji, kako je tada najavljivano, Centra za matične ćelije, sa bankom za njihovo čuvanje, potpisan je još 2009. godine. Potpisali su ga ondašnji ministar za nauku i tehnologiju dr Božidar Djelić, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub  Stevanović i tadašanji dekan kragujevačkog Medicinsog fakulteta dr Nebojša  Aresenijević. Prema tom  ugovoru, Centar matičnih ćelina  trebalo je da funkcioniše pri Medicinskom fakultet, docnije preimenovanom u Fakultet medicinskih nauka…Koju godinu docnije, verifikovan je aneks ugovora kojim je bilo predvidjena izgradnja Centara izuetnosti sa Centrom i bankom matičnih ćelija, ali pri Univerzitetu u Kragujevcu. Potpisani ugovori i projekat za izgradnju potom su godinama, iz javnosti nedovoljno poznatibh razloga, čamili  po nadležnim državnim institucijama.

 Konačno, početkom 2016. izgradnja je startovala, i to pompezno, uz prisustvo tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića,koji  u temelj zgrade Centara izvrsnosti položio kapsulu sa porukom: “Što čovek započne, neka Bog ne ospori”. Mediji su tom prilikom preneli  da je Evropska investiciona banka uplatila  deset miliona evra za gradnju Centara, jer je “konačno sakupljena i proverena sva potrebna dokumentacija za jedinstvenu naučno-nastavnu ustanovu u ovom delu Evrope”. Vrednost projekta je 14 miliona evra, a gradnja je trebalo da bude završen do aprila 2017. godine. Gradnju objekta na tenderu je dobila građevinska firma “Banković (u meduvremenu je sklonjena sa gradilišta).

Centri izvrsnosti će obuhvatiti tri jedinice: nastavnu, naučnu i onu koja treba da spoji jedno i drugo i prevede ih u nove terapije za lečenje bolesti. I sve tri su podjednako važne i tesno povezane i zato je poželjno da budu pod istim krovom. Bolja i moderna učila, oprema za studente, mlade naučnike i predavače je deo programa koji će Centar ponuditi. To mora jer jedino tako možemo da budemo konkurentni i uhvatimo korak sa naukom i tehnologijom koje će se, ako ovako nastavimo, i dalje dešavati negde drugde i primamljivati naše naučnike i lekare da napuste zemlju. Srbija se topi, nestaje, zvanično izgubi 35.000 stanovnika godišnje. Gubitak ljudi je najveći, da ne govorimo o onom koji nastaje kada nekoga školujete a on/ona odu kao formirani stručnjaci nekome drugome na ruke, pisao je  dr Miodrag Stojković.

     Objekti Centara izvrsnosti, lociranu nposredno kraj zgare rektorata Univerziteta u Kragujevcu, i dalje su zarasli u korovni predstavljajun svojevrsno ruglo. Da li će ta naučna ustanova od nacionalnog značaja, krajem godine , kako se tome nadaju na Univerzitetu i  Fakultetu medinskoih nauka u Kragujevcu,  i kako to zahteva Evropska investiciona banka, konačno da bude izgradjena i opremljena, ostaje da se vidi. Ukoliko tako ne bude, država Srbija čije je preduzeće  Jedinica za upravljanje projektima (JUP)  nadležno za izgradnju Centara,  najverovatnije će EIB-u, zbog neispunjene ugovorne obaveze, morati da plaća “penale” .                           

Piše: Zoran  Radovanović                                                                                                    
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.