NAJSKUPLJI PRIKLJUČCI U REGIONU

Ekonomija

Prema podacima Svetske banke, prenosi list Danas, za dobijanje potrebnih dozvola i saglasnosti za priključenje na elektrodistributivnu mrežu Srbije trebalo bi da plate oko sto hiljada evra. U isto vreme privrednici u Hrvatskoj, za istu namenu, izdvajaju 32.000 evra, u Sloveniji 20.000, Bosni i Hercegovini 15.000, Crnoj Gori 26.150, a u u Bugarskoj 56.306 evra.

U Srbiji se kroz pet procedura sprovodi priključenje na elektrodistributivnu mrežu. Najpre se investitor obraća nadležom organu za izdavanje dozvole. Onda se nadležni organ obraća EPS Distribuciji za izdavanje uslova za projektovanje i prkiljučenje, a rok za dobijanje dozvole je 28 dana. Potom se investitor obraća Elektrodistribuciji za zaključenje ugovora o izgradnji priključka. Ugovor se zaključuje, plaćaju se troškovi izgradnje priključka. Zatim EPS Distribucija pribavlja neophodnu dokumentaciju za izgradnju priključka. U izveštaju Svetske banke navodi se procedura u EPS Distribuciji završava za 89 kalendarskih dana, a zakonski rok za dobijanje te neophodne dokumentacije je 28 dana.

Naredni deo procedure je da investitor dostavlja dokaze da je instalacija urađena u skladu sa zakonom, a potom sledi potpisivanje ugovora o snabdevanju sa izabranim snabdevačem.

List Danas je pitao ima li šanse da se smanji cena priključka za domaćinstva, koja iznosi između 200 i hiljadu evra, ali nije dobio odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.