NAJVIŠE NOVCA ZA ARSENAL FEST

Kultura

Grad Kragujevac će u 2019. godini sredstvima iz budžeta grada, u visini od 28 miliona dinara, finansirati odnosno sufinansirati realizaciju 53 projekta i manifestacija u kulturi. Odluku o tome donelo je Gradsko veće na danas održanoj sednici, nakon razmatranja izveštaja komisije o sprovedenom Javnom konkursu. Ukupno je pristiglo 94 predloga od čega je Komisija posebnim aktom kao neblagovremene i nepotpune odbacila 16, dok su dva predlagača odustala. Ukupno su tražena sredstva u iznosu 86,1 milion dinara, a odobreno je 28 miliona dinara.
Nakon stručne analize i ocenjivanja Komisija je u skladu sa Pravilnikom donela Listu bodovanja i rangiranja programa, projekata i manifestacija sa predloženim iznosom finansijskih sredstava. Minimalan broj bodova koji je Komisija utvrdila kao nepohodan za dodelu sredstava je 40.
Najviše sredstava 10,7 miliona dinara opredeljeno je za Arsenal fest, zatim za Operu Imaneo 1,3 miliona i manifestaciju Susreću se sela Šumadije za čiju je realizaciju odobreno milion dinara. Za koncertnu sezonu Udruženja građana Convivium musicum i Udruženja Kragujevački orkestar odobreno je po 900.000. Za 28. Internacionalni festival umetnika harmonike, 6. Internacionalni festival kamerne muzike Convivium musicum i 20. jubilarni Internacionalni džez festival iz budžeta grada biće izdvojeno po 800.000 dinara.
Komisija je procenila da su svi projekti predloženi za finansiranje usklađeni sa opštim interesom u kulturi, ciljevima i prioritetima konkursa, da poseduju kvalitet, sadržajnu inovativnost i kapacitete potrebne za realizaciju, kao i da mogu imati pozitivan uticaj na kvalitet kulturnog života grada. Komisija smatra da je veoma značajno podržati programe visoke umetničke vrednosti koji se uspešno realizuju već dugi niz godina i koji su već obeležili Kragujevac na kulturnoj mapi Srbije, ali i regiona. Takođe, podržani su i atraktivni i lepo osmišljeni projekti, koji pored umetničkog imaju i značajan komercijalni potencijal.
Ispod crte, odnosno sa manje od 40 bodova je 21 projekat, koji po mišljenju Komisije zavređuju pažnju, ali nisu u dovoljnoj meri obrazloženi, ubedljivi i ekonomični.
Novčana sredstva u iznosu od 1,8 miliona dinara raspodeliće se za sufinansiranje projekata u oblasti kulture, bez javnog konkursa, koji ispunjavaju uslove utvrđene zakonom i koji se nisu mogli unapred planirati.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.