NARODNA I DEMOKRATSKA STRANKA TRAŽE ODGOVORNOST GRADSKE VLASTI ZA RUŠENJE TRŽNICE

Politika
  • Spisak svih nedela, grešaka, loših procena i izneverenih očekivanja, koji se može pripisati lokalnoj vlasti u Kragujevcu, dugačak je i stalno se dopunjuje. Na žalost ne mogu se sve greške ispraviti. Mnoge ostaju, kao trajni beleg, na urbanom tkivu grada, i nikakve naknadne intervencije tu ne mogu biti od pomoći, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu.

U Demokratskoj stranci kažu da mogu da shvate da vlast Srpske napredne stranke „nema sposobnost, kadrove, maštu i imaginaciju da grad Kragujevac unapredi“, ali ne shvataju „da je pod ovom vlašću urušeno i sve ono što je grad već posedovao kao svoju osobenu vrednost“.

  • Urušavanje objekta Gradske tržnice je pravi simbol naprednjačke vlasti u ovome gradu. Pravi primer kako nešto što je bilo u Srbiji prvo, najmodernije i najlepše, može da se pretvori nemarom, nebrigom i nestručnim upravljanjem u ruglo. Sa rekonstrukcijom tržnice sve je naopako od samog početka. Objekat na takvom mestu, istorijskom središtu Srbije, morao je da ide na javni konkurs. Takav konkurs bio bi izazov i za domaće ali i za inostrane arhitekte, kako da osmisle i prostor i namenu. Umesto toga, direktnom pogodbom, bez ikakvog objašnjenja, ponuđeno je rešenje, koje teško da može da zadovolji i osnovne zahteve vremena u kome živimo a o propuštenoj šansi da Kragujevac na istoj lokaciji dobije prostor drugačije namene, da i ne govorimo, kažu u DS.

I u Gradskom odboru Narodne stranke, koja je još prilikom najave rekonstrukcije Gradske tržnice upozoravala do čega bi moglo da dođe, ukazuju na nesposobnost gradske vlasti.

– Posle bruke sa „replikom“ kuće Đure Jakšića, krajnje sumnjivim rešenjem za kupole muzeja 21.oktobar, prekrečenim starim mostom na Lepenici, stigli smo do urušavanja jednog od simbola grada, zgrade Zelene pijace, zbog izgradnje garaže za 53 automobila u srcu starog dela grada! Podzemna garaža pored toga što je u plavnom području ispod nivoa Lepenice, ne može zadovoljiti ni broj automobila za zaposlene.

U Narodnoj stranci kažu da shvataju da do „nezgoda“ može da dođe, ali navode i podatak jedan od izvođača, „Preduzeće za trgovinu i usluge Eurodomus doo Lazarevac“, jedva da ima dve godine rada u građevinarstvu. Uprkos čemu mu je povereno zdanje u centru Miloševog venca, koje je pod zaštitom države.

– Neodgovornost koja je sada ispoljena dodatno je pojačana izjavom gradskog većnika za kulturu Miljana Bjeletića, profesora harmonike, koji bez stručne konsultacije izjavljuje „šteta nije velika i zgrada će biti dovedena u stanje u kojem se bila“ (citat), navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Narodna stranka traži odgovornost za lice koje je dalo i potpisalo saglasnost za izvođenje radova i zahteva da se „momentalno obustave radovi po ovim pogubnim planovima“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.