Narodna stranka: Da li će nas belina novih fasada zaslepeti ili učiniti da progledamo!?

Grad Politika

Povodom obnove fasada u centru Kragujevca oglasio se Gradski odbor Narodne stranke, čije saopštenje prenosimo:

Gradski odbor Narodne stranke pozdravlja početak obnove starih fasada na zgradama proglašenim spomenicima kulture u našem gradu. Imajući u vidu kulturno-istorijski značaj Kragujevca za Šumadiju i čitavu Srbiju, nesumnjivo je da stara srpska prestonica zaslužuje da njeni arhitektonski biseri budu održavani na uzornom nivou. Kao gorak utisak ostaje činjenica da od 1978. godine kada je Zavod za zaštitu spomenika kulture stavio pod zaštitu države centralno gradsko jezgro, malo toga je urađeno da se naše kulturno blago i sačuva.

Ono što je zabrinjavajuće, s druge strane, ogleda se u činjenici da se ubrzava proces izgradnje novih zgrada u centralnim gradskim ulicama i kvartovima. Umesto kuća koje su predstavljale simbol starog grada, danas na delu imamo zgrade koje se prostiru do samih ulica, bez ikakvog urbanističkog sklada i zelenih površina. Na taj način povećava se i broj automobila i zagađenje na istom prostoru, čime se otežava funkcionisanje života u gradu. Ulice dr Mihaila Ilića, Tanaska Rajića, dr Zorana Đinđića, Branislava Nušića, Janka Veselinovića, Skerlićeva i druge dovedene su do neprepoznatljivosti i danas više asociraju na duh palanke nego „stare prestonice“.

Narodna stranka u Kragujevcu smatra da je krajnje vreme da se pooštre kriterijumi za izdavanje dozvola pod kojima bi se stari delovi grada masovno pretvarali u novokompovana naselja, ružeći „stari duh“ grada, čime se čini nepopravljiva šteta našem gradu. Kao grad koji je industrijski, naučni, kulturni, prosvetni i sportski centar čitavog regiona prirodno je da se mnogi ljudi doseljavaju u njega, kao što je bio slučaj tokom značajnog dela njegove istorije. U skladu sa tim, neophodno je da se grad širi, izgradnjom dobro projektovanih gradskih naselja sa pratećom infrastrukturom, a ne uništavanjem starih gradskih četvrti. Krajnje je vreme, u suprotnom ostaće nam sećanje sa razglednica!

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.