NARODNA STRANKA: DESET PITANJA ZA GRADONAČELNIKA KRAGUJEVCA

Politika

Krajnje je vreme da najviši predstavnici grada polože račun svojim sugrađanima, navodi se u saopštenju odbora Narodne stranke u Kragujevcu, koja „osuđuje bahatost prvog čoveka grada koji umesto da bude dostupan i u službi građana, on svoja vrata drži večito zatvorena“.

Zato mu, kažu u odboru NS, postavljaju deset pitanja na koja je, smatraju, „dužan da odgovori građanima“. Pa narodnjaci pitaju Radomira Nikolića – koliko iznosi dug grada Kragujevca i kolika su mesečna zaduženja i transferna sredstva koje grad dobija od republičkih vlasti, ali i – zašto se ne poštuju kriterijumi za izbor direktora javnih preduzeća? Kao primer navode „slučaj Nemanje Dimitrijevića“, čiji izbor za direktora JKP „Čistoća“ Viši sud u Kragujevcu ocenio kao nezakonit.

Treće pitanje na koje Narodna stranka traži odgovor od gradonačelnika Nikolića odnosi se na medije, odnosno činjenicu da grad, suprotno zakonu, nijednom nije raspisao konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima. I podsećaju da Zakon javnom infomisanju nalaže da jedinice lokalne samouprave iz budžeta obezbede deo sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i ta sredstva rasporede na osnovu sprovedenih javnih konkursa, bez diskriminacije.

U Narodnoj stranci navode da je Državna revizorska institucija je utvrdila da je lokalna vlast u Kragujevcu u periodu od 2015. do 2017. godine povećavala subvencije za oko dve milijarde dinara i pitaju – na koji način su utrošene ogromne subvencije za javna preduzeća?

Pitaju i zašto gradska vlast ne razreši sa funkcije Ratka Tomaševića, člana Gradskog veća zaduženog za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi i navode da je Tomašević pravosnažno osuđen za izvršenje krivičnog dela Poreska utaja (Čl.229. st.2. Krivičnog zakonika).

Jedno od pitanja je – zašto grad Kragujevac nije priključen na Koridor 10, pa je, ocenjuju“, „slepo crevo, u infrastrukturnom smislu“. Ali i – kada će Narodna biblioteka i FILUM konačno dobiti svoje zgrade? Kao i – zašto u planovima gradskih vlasti nema projekata o izgradnji novih osnovnih škola i vrtića?

Jedno od pitanja koje odbor Narodne stranke postavlja gradonačelniku Radomiru Nikoliću jeste – zašto se ne ulaže u sportsku infrastrukturu? Podsećaju i da FK Radnički za četiri godine slavi stogodina postojanja, a „stadion nema ni adekvatan mokri čvor, parking, ni ostalu neophodnu infrastrukturu“.

Poslednje pitanje koje kragujevački narodnjaci postavljaju gradonačelniku Radomiru Nikoliću jeste – dokle se stiglo sa rekonstrukcijom kragujevačkog Kliničkog centra?

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.