Narodna stranka: Hroničnim bolesnicima omogućiti lečenje u privatnim klinikama o trošku RFZO

Doba korone Politika

Narodna stranka poziva nadležne da hroničnim bolesnicima koji ne boluju od kovida-19 omogući lečenje u privatnim klinikama o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, jer su gotovo sve bolnice u kovid sistemu i kapaciteti su popunjeni, a reč je o ljudima koji godinama plaćaju zdravstveno osiguranje, saopštio je danas Odbor Narodne stranke za zdravstvo.

  • Takođe, dok pacijenti pod visokom temperaturom čekaju na testiranje po nekoliko sati ispred kovid ambulanti domova zdravlja, neophodno je organizovati da bolesnici svako jutro telefonom dobiju redne brojeve i termine pregleda. Time bi se izbegli redovi i čekanja, kao i mogućnost zaraze pacijenata za koje se ispostavi da nisu imali kovid, navodi se u saopštenju.

Narodna stranka je istakla i da je potrebno iskoristiti kapacitete privatnog sektora i omogućiti da privatne laboratorije rade PCR testove o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  • Vlast nije adekvatno iskoristila period od pojave pandemije virusa korona da se postojeći zdravstveni sistem organizaciono i infrastrukturno unapredi, već je populističkim pristupom problemu i nedoslednim merama dovela do toga da su danas kadrovi na granici iscrpljenosti, a sistem preopterećen, navodi se u saopštenju.

O tome, nažalost, svedoče podaci o ozbiljnom porastu broja zaraženih, hospitalizovanih i umrlih, piše u saopštenju.

  • Činjenica da dnevno imamo više od 6.000 zaraženih osoba, od kojih između 10 i 20 odsto razvija težu kliničku sliku i zahteva hospitalizaciju, podrazumeva da bi između 600 i 1.200 ljudi svakog dana trebalo smestiti u bolnice, navodi Odbor Narodne stranke za zdravstvo.

Raspoloživi kapaciteti su popunjeni, bolnica u Batajnici još nije završena, a rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije bi po planu trebalo bi bude gotova tek krajem sledeće godine, piše u saopštenju.  

  • Neophodno je da predstavnici vlasti, umesto za lukrativne projekte, angažuju svu rasploživu građevinsku operativu i sredstva, kako bi se ovi objekti priveli nameni. Odbor Narodne stranke za zdravstvo smatra da ni građani, kao ni zdravstveni radnici kojima bi trebalo odati svako priznanje, ne zaslužuju da budu žrtve diletantskog postupanja samog vrha vlasti i kriznog štaba, navodi se u saopštenju.  
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.