NARODNA STRANKA KRAGUJEVAC: BORIMO SE PROTIV JUTKIZACIJE DRUŠTVA

Politika

Čitav jedan vek 8. mart se slavi kao međunarodni dan žena širom sveta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Narodna stranka Kragujevac ističe da je današnji položaj žena u Srbiji daleko od rodno ravnopravnog.
U saopštenju povodom osmog marta, u Narodnoj stranci podsećaju na statističk podatke: u Srbiji je zaposleno 44% žena u odnosu na 56% muškaraca, da se na čelu 166 lokalnih samouprava nalazi samo je 11 gradonačelnica ili predsednica opštine, da je na čelu javnih i komunalnih preduzeća u Srbiji samo oko 16 odsto žena.

  • Zabrinjavajući je podatak i da su u Srbiji žene slabije plaćene za iste poslove ili imaju manje prilika za napredovanje u odnosu na muškarce. Tokom 2018. godine u Srbiji 23 žene ubijeno u porodičnom nasilju, a brojne žene su svakodnevno izložene omalovažavanju, vređanju, diskreditovanju, uznemiravanju, zlostavljanju.
    Ipak nijedna statistika ne može u potpunosti da prikaže sliku kako se osećaju žene u Srbiji kada im se kao porodiljske nadoknade isplaćuju novčani iznosi s kojim gotovo ne mogu ništa, kada su prinuđene da rade na crno ili ne mogu da se zaposle, kada razmišljaju o odlasku u inostranstvo da se nikada više ne vrate, kada su šikanirane i vređane ako se bave politikom ili društvenim radom, kada dobiju otkaz, trpe seksualno uznemiravanje i zlostavljanja različitih muškaraca koji su prošlaze nekažnjeno ili sa blagim kaznama.

U saopštenju, koje potpisuje poverenica Narodne stranke za Kragujevav Gordana Šošić, govori se o fenomenu “Jutkizacije društva”

  • Bahatos i siledžijstvo kao koncept društveno prihvaćenog i od ove vlasti prećutno podržanog ponašanja u Srbiji, bez obzira o kom se plenu radi i šta je zadovoljstvo siledžije, čini da ove nasilnici neometano egzirstiraju. Tako su mnoge Jutke u Srbiji zaštićene položajem, partijom, polom… U Vučićevoj državi ne postoje mehanizmi koji bi žene i sve građane zaštitili od ovakvih napasnika. U Srbiji je na vlasti režim koji štiti svoje funkcionere optužene za najteža krivična dela.
    Narodna stranka Kragujevac poziva sve žene koje su bile seksualno uznemiravane da javno progovore o tome, jer time će zaštiti ne samo sebe, već i druge žene. Pozivamo i sve građane koji su bili meta nekog lokalnog šerifa da javno progovore o tome i pruže otpor siledžijama koje vladajući režim neguje i podstiče.
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *