NARODNA STRANKA: SRBIJA DA ZAHTEVA PUNA PRAVA ZA SRBE U HRVATSKOJ I PRAVDU ZA ŽRTVE

Politika

Narodna stranka se sa tugom i pijetetom seća žrtava, stradanja i progona srpskog naroda iz Hrvatske, navodi se u saopštenju te partije.

  • Pozivamo državu Srbiju da zahteva pravdu za žrtve i puna prava za srpski narod koji živi u Republici Hrvatskoj. Srbija mora da od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije odlučno i stalno traži da u Hrvatskoj konačno i potpuno budu sprovedeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Erdutski sporazum. Vreme je za rasvetljavanje sudbina građana nestalih tokom rata, među kojima većinu čine pripadnici srpskog naroda.

Narodna stranka zahteva „zaustavljanje neprekidne kampanje mržnje prema srpskom narodu i prestanak fašizacije hrvatskog društva“:

  • Četvrt veka nakon završetka rata na teritoriji Hrvatske i dalje je ostalo otvoreno pitanje imovinskih prava Srba, nerešene sudbine čak 25.000 stanarskih prava, isplate penzija stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine i vlasništva nad zemljom. Podržavamo napore Srpske pravoslavne crkve na očuvanju identiteta srpskog naroda u Hrvatskoj.  Od hrvatske države očekujemo da Srpskoj pravoslavnoj crkvi obezbedi slobodan i bezbedan rad. Osuđujemo licemernu politiku zvanične Hrvatske i pasivno držanje Vlade Srbije prema nevoljama srpskog naroda. Tražimo uspostavljanje nove, moderne politike Srbije koja će voditi ka pravednijim i boljim odnosima između Beograda i Zagreba.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.