Narodna stranka traži formiranje radne grupe za rešavanje problema frilensera

Politika

Odbor za digitalnu transformaciju Narodne stranke zatražio je danas od predstavnika vlasti da formiraju radne grupe za rešavanje problema radnika na internetu (frilensera) i predložio kratkoročna i dugoročna rešenja.

U saopštenju se kao kratkoročna mera predlaže otpis obaveza za doprinose čiji benefiti nisu korišćeni, uz zadržavanje obaveze plaćanja poreza na prihod ostvaren iznad iznosa minimalne zarade, sa reprogramom u dužini od 10 godina, bez kamate i sa mogućnošću rabata za ranu otplatu.

Predlog dugoročnog rešenja sadrži zahtev definisanja radnog i poreskog statusa frilensera uz razmatranje modela progresivnog oporezivanja, kao i razvoj online platforme za jednostavan i reprezentativan obračun, prijavu i uplatu poreza.

Narodna stranka apelovala je da situaciju sa filenserima vlast ne rešava bez konstruktivnog dijaloga i sa pozicije sile.

  • ‘Frilensing’, kao novi način poslovanja, zahteva prilagođavanje domaćeg zakonodavstva i mišljenja smo da će potezi koje povlači Ministarstvo finansija ugroziti životnu egzistenciju velikog broja mladih ljudi i tako ih demotivisati da samostalno kreiraju nova radna mesta, navodi se u saopštenju.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.