Narodna stranka: Vlast SNS-a omogućava bankama dodatnu zaradu na štetu građana

Politika

Narodna stranka upozorila je danas da će banke „prevarno dobiti pravo naplate“ troškova obrade kredita, čime će direktno biti oštećeni građani i privreda, ako Skupština Srbije usvoji predloge za „autentično tumačenje“ Zakona o obligacionim odnocima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koje su podneli poslanici SNS-a.

  • Prevarno zato što bi predlog autentičnog tumačenja člana 1066. Zakona o obligacionim odnosima bio suprotan onome što je Vrhovni sud već utvrdio u svom stavu, odnosno da banke nisu mogle da naplaćuju troškove obrade kredita bez obaveze da dužnicima saopšte strukturu tih troškova, rekao je predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Beograd, ekonomista Borislav Borović.
  • Što je još gore, ako prođe, ovaj tipično lobistički pokušaj vladajuće stranke u korist banaka, sudovi bi bili obavezni da ovo tumačenje primene u praksi, čak bi građani morali da vrate novac za već dobijene sudske sporove, istakao je Borović.

Borović je dodao da će „ovo za posledicu imati i poništavanje stava Vrhovnog suda o valutnoj klauzuli kredita u švajcarskim francima ili o nemogućnosti  jednostranog povećavanja kamata od strane banaka“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.