Narodna strnaka Kragujevac: Vlast mora da obezbedi više aparata za mamografiju

Politika Video
  • U Srbiji na svaka četiri sata nečija sestra, majka, baka dobije rak dojke. Svakoga dana četiri žene izgube bitku protiv ove bolesti. Ako se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva. Budite odgovorne. Pregledajte se, poručile su žene iz GO Narodne stranke u Kragujevcu u promotivnom videu snimljenom povodom oktobra, Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Prema zvanično objavljenim informacijama žene u Srbiji su u srednjem riziku od oboljevanja od raka dojke ali je zato po smrtnosti Srbija druga po redu država u Evropi. To ukazuje, kažu u kragujevačkom odboru Narodne stranke, da se ovo oboljenje u Srbiji ne otkriva na vreme s obzirom da je verovatnoća izlečenja u direktnoj vezi sa vremenom postavljanja dijagnoze.

U Srbiji je, dodaju u NS, po procenama stručnjaka, potrebno najmanje sto aparata za mamografiju ali je ta brojka trenutno na polovini. U Kragujevcu se trenutno u državnim zdravstvenim ustanovama nalaze i koriste svega dva aparata za mamografiju.

  • Podsećamo da je obaveza svih nivoa vlasti u Srbiji da građankama i građanima Srbije obezbedi valjanu zdravstvenu zaštitu te je njihova obaveza i da se obezbede neophodni tehnički kapaciteti i da se obezbedi kvalitetna obuka stručnog kadra, lekara koji treba da rade dijagnostiku, saopštavaju iz Narodne stranke.

U ovoj političkoj stranci smatraju da vlast nad “ekonomskim tigrom” koja ima 250 miliona evra za nacionalni stadion ili lokalna vlast koja ima novca da plaća štetu prouzrokovanu nemarom, ima dovoljno novca da obezbedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za Kragujevčanke i Kragujevčanke.

Kragujevački „narodnjaci“ najavljuju i formiranje Foruma žena u okviru Gradskog odbora.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.