Nebojša Arsenijević: Ako ima savesti i pameti, moraju se raspisati slobodni akademski izbori na Univerzitetu u Kragujevcu

Društvo Video

Pošto je Upravni sud poništio rešenje o razrešenju sa mesta rektora iz 2018. godine, prof. dr Nebojša Arsenijević je ocenio da se ,ako ima „savesti i pameti“, moraju raspisati slobodni akademski izbori na Univerzitetu u Kragujevcu.

 • A ne da sad postoji jedan(rektor) koga postavlja sud, a jedan koji je dva puta nezakonito biran. Vreme je da se raspišu zaista akademski izbori, ne oni pod okriljem ove ili one partije ili vlasti rekao je Arsenijević danas u intervjuu portalu Glas Šumadije.

On je rekao da je „najpametnije“ da se raspišu slobodni izbori na Univerzitetu, gde će svako na tajnom glasanju da kaže šta misli, a ne da mu neko „stoji nad glavom“ i da ga tera da glasa ili glas dogovara na drugom mestu oko trenutnih interesa, jer to nije „univerzitetska priča“.
Kazao je da je sada na državi i Univerzitetu da preduzme „ono što treba da preduzme“.

 • Ako je bila nelegalna smena rektora, sve što je posle toga uradjeno je nelegalno ocenio je  Arsenijević.

On je rekao da će se javiti organima Univerziteta da vidi „šta sad“ i da tamo postoje pravnici koji „ valjda znaju šta se radi u ovakvoj situaciji“.
Arsenijević je ponovio ono što je tvrdio i pre dve godine da su „inspiratori i organizatori“ njegove smene ministri Mladen Šarčević i Slavica Djukić Dejanović, a da je „ Dejanovićka podstakla Šarčevića“.
Kaže da su oni pojedine ljude zloupotrebili, izmanipulisali i nagradili ih nekim pozicijama.
Prema njegovim rečima, toj „kuhinji“ se pridružio i profesor Branislav Jeremić za koga je rekao da je „grobna ploča“ Univerziteta u Kragujevcu koji nije upamćen ni u prosveti ni nauci, već po mahinacijama i po tome što se približavao svakoj partiji na vlasti od JUL-a do SNS-a.
Arsenijević je rekao da su , kako bi došli do njega,  „zaustavljali“ njegovog sina ,tako što je izmišljeno da je doktorirao pre nego što je diplomirao na Medicinskom fakultetu.
Bio mu je oduzet doktorat, zvanje docenta na predmetu onkologija i dobio je otkaz sa posla.

U međuvremenu je ponovo upisao doktorske studije i nedavno odbranio drugu doktorsku disertaciju.
Arsenijevićevom sinu  Aleksandru odlukom Upravnog suda u junu ove godine, vraćen je prvi doktorat i zvanje docenta na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Arsenijević je rekao i da on nije čovek iz „ Blica“, misleći na „kampanju“ koja je protiv njega vodjena u pojedinim medijima.
Rekao je da su objavljeni snimci iz perioda od 2005. do 2009. bili izmontirani ili izvučeni iz konteksta, a neki čak potiču i iz njegovog stana.
On je rekao da nije dobio niti izgubio presudom Upravnog suda kojom je poništeno rešenje o njegovom razrešenju sa mesta rektora.

 • Dobitak je to što je sud pokazao ko sve u ovoj zemlji može da bude ministar i šta sve sebi može da dozvoli, da progoni nečiju porodicu da bi ga smenio, nezakonito, neustavno, lažući, da bi doveo ljude koji su odani nekakvim partijskim nomenklaturama na mestima rektora i dekana. Oni nisu odani studentima, kolegama, nemaju viziju šta treba da se uradi, rekao je Arsenijević.

Rekao je da ga  „zlostavljaju i dan danas na sve moguće načine“.
Kaže, otprilike kao ’48. godine i da mu je odlazak na posao kao odlazak u rat, i da su maltretiranju izložene sve kolege koje sa njim saradjuju.
Arsenijević se posle smene sa mesta rektora vratio na Medicinski fakultet gde  rukovodi timom od 10 istraživača u Centru izuzetnih vrednosti.
Od početka epidemije korona virusa, kao imunolog, javio se da pomogne i angažovan je kao ispomoć kolegama na Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Tagovi:

9 komentara

 1. Арсенијевић је имао узречицу „Ја ћу њега да отпустим, а суд ће да га врати за три године“ и како оно беше: „ако неће да п… неће ни да напредује“. Карма је чудо. Сама пресуда је апсолутно безначајна, пшто ће све остати као што је и било. Арсенијевић je два пута од стане Агенције за борбу против корупције осуђен за коруптнивна дела и непотизам, сходо томе не испуњава етичке услове (по Статуту Универзитета) и не може бити кандидат ни за једну јавну функцију на Факултету и Универзитету. Са овом пресудом може да се закити и да шета по селу и тврди да је истерао „правду“, а у суштини представља срамоту Универзитета у Крагујевцу. Да ли уопште имате идеју како се на Универзитет у Крагујевцу гледа из Београда, Новог Сада или иностранства.
  Обим зулума који је чинио према неистомишљеницима док је био ректор је стравичан, а сада глуми невинашце и пренемаже се код свог бота у Дому Здравља (коме је поклонио докторат, звање и место у настави). Сада му сметају Славица Ђукић и Бане Јеремић а заборавља као се грлио и љубио са њима и делио добит. Што неко рече све је то као кавачки и шкаљарски клан.
  У Немачкој не можеш да радиш на Универзитету на коме си докторирао, на ЕТФ Београд имају правило да не запошљавају децу својих наставника. У Крагујевцу је он, сина траљавог средњошколца (полагао матемтику и умало понавља) начинио дуплим доктором. Пола фамилије је запослио на Универзитету и радним местима трговао као да му је од оца остало.
  Са друге стране сведоци смо да су народни посланици постала деце шефова кабинета, и СНС „авангарде“. Нема напретка док се то ради на свим нивоима. Сви који имају грам мозга су отили или одлазе у иностранство.
  Треба прочитати чланак академика Теодоровића из НИНа где да најбољи начин представља слику знања и научног доприноса Н. Арсенијевића.

  1. Istina boli, a boli i odluka suda i za profesora i za njegovog sina kojem je vraćena docentura i doktorat, a ove nebuloze i istovetne copy/paste botovske komentare na vise portala sramno je i citati a nekmoli komentarisati. Znaju svi u Kragujevcu kako ste brutalno narusili autonomiju univerziteta i za taj sramni cin treba neko da odgovara.

  2. Kada se rascisti i bivsi i sadasnji rektor i njihove ekipe koje su nekad bile jedno i nedodje nova postava ima samo brukanje Kragujevackog univerziteta. Arsenijevice i familiju Zdravkovice i familiju nisu Kragujevacki univerzitet. To su zavadjeni klanovi oko novca. Pogledajte projekte tok novca pojedinacna primanja i napredovanja i sve je jasno. Sa novim rektorom stvari postaju drugacije. Do tada urusavanje Univerziteta u Kragujevcu. Uz asistenciju zainteresovanih babica.

 2. Ivane, vi napisali jednu tiradu pa kopirate li kopirate gde god se pojavi vest da je jednom čoveku sud vratio ono sto mu je sila otela. Evo istog komentara i u Politici i jos na nekoliko mesta. Ili je sendvič loš ili su šefovi na odmoru pa malo fuserite. Slabo vam je to. Pali biste i na Unionu. I jos da Vam kažem taj vaš akademik, sto između pisanja dečjih pesmica i twitiovanja „hoda po vodi“, kao i čitava druga Srbija koja je previše fina za ovu zemlju u ljude koji pričaju ružne reči nema predstavu kako izgleda Srbija koja nije na Twitteru. Moj vam je savet da trazite vise šunke u sendviču. A mi kojima je ova zemlja u srcu nastavićemo da vedujemo da ima još ljudi poput profesora Arsenijevuca spremnih da rade i da se bore ne bi li je ucinili boljom. Mozda čak i toliko da bi uvaženi hodac po vodi mogao da kaže neku lepu reč za svoju domovinu i svoj rod

 3. Vidis Simka ti imas pravo na svoje misljenje. A drugacije po tebi je sendvic. Drugacije od tvog je mrznja Srbije. Drugacije od tvog je fasizam. Drugacije od tvog misljenja je neistina. A mozda je rezultat iskustva. Znas koliko je drugarica sa jakim argumentima , prijatelja dece, prijateljica sa dugim nogama, i cerki kumova sa sve kumovima, prijateljima i snajama, napredovalo po nejbahatijoj liniji , nepotizma , Tetke SLAVICE I NJENE BRACE ARSENIJRVICA iz Drace , U KRAGUJEVACKOM ZDRAVSTVU I OBRAZOVANJU ZA VREME NJIHOVE VLADAVINE OD 30 GODINA. Simkice imas li prestavu koliko je dece patilo dok su Lunjevice
  Sa Slavkom MASIN, kako su ih zvali , VLADALI. Sad zamisli kako ih MI a ima nas bezbroj po zlu pamtimo. Zato Simkice cokoladice, umotaj se u foliju i pusti druge, da imaju svoje iskustvo. Sva sreca proslo je vreme terke i brace. Kao sto ce, i ovih njihovih otpadaka koji sad vode Univerzitet. . P.s. kako je tuzno gledati uvazenog doktora dok trazi pravdu i tajne izbore. A znamo ga kako je bahati stap, bio jedini njegov argument u sprovodjenju ideja Vlastodrzaca, uz koje je uvek bio, i cijim se vezama hvalio. Poltronski mentalni sklop. Bozja pravda gledati ga kako se prenemaze i uvija, sto bi CUVENI PROFESOR MEDICINSKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU, REKO KO KURVA OKO DEBELOG………

  1. Ni pored najbolje volje ne uspeh da razumem. Fasizam ni u naznakama nisam spomenula, te vase aluzija na Slavkice i Lunjevice zaista nisam u stanju da shvatim. Izvinite ako za nekoga ko na pet mesta ostavi isti komentar mislim da je sendvicar. Oprostie sto osobe koje uživaju u gledanju tuđih muka ne smatram mentalno zdravim i što prezirem Twitter zajednicu koju cine selebreti intelemtualci kojima je najmilije kad mogu nekoga da zapljunu i kad nadju argument da pokažu da smo najgori. Izvinite sto taj
   „sport“ smatram sramnim i nedostojnim.

   1. Поштована,
    Изван Крагујевца постоји академска заједница и крајње је неозбиљно члана САНУ Душана Теодоровића, човека који је испред САНУ задужен за високо образовање називати погрдним именима. Ви имате право да верујете да је Арсенијевић најбољи и шта год, али било би уљудно оставити и могућност и право на слободан став и нама који о њему имамо другачији смишљење базирано на објективним чињеницама. Ја имам другачије чињенице које су мерљиве и проверљиве и другачија питања:
    1. Небојша Арсенијевић је први аутор на највше 2 рада у својој академској каријери. што је проверљиво преко Кобсона. Особа која има такве резултате једноставно у научном смисли није релевантна.
    2. Арсенијевић је 2 пута осђен од Агенције за борбу против корупције.
    3. Арсенијевић је прогањао неистомишљенике, давао незаконите отказе и отимао пројекте а са друге стране је фаворизовао своју проодицу.
    4. Кажите ми где и када је магистрирао Н. Арсенијевић? Како је Мирко Росић учествовао у признању непостојећих и нелегитимних папира као магистаарски рад без рада?
    5. Да ли је имао везе и користи од различитих политичких квази елита са којима је сада у сукобу?
    Могу до сутра писати шта је он све радио и зашто је он брука Универзитета у Крагујевцу. Ја Вас не сматрам нити сендвичарем нити Вас вређам на било који начин, али Ваша аргументација је танка и непостојећа. Српска је несрећа то што ми бранимо неодбрањиво, а то је да објективно лимитирана деца Арсенијевћа, Вучића и иних морају да имају све привилигеије зарад бахатих очева. Односно да су у Србији примитивизам, бахатост и штам (мотка) мера нечије вредности. Надам се да ћете схватити колико је то погубно за Србиију и колико је то далеко од идеала којима мора да стреми модерна Србија.

 4. Svaka čast dr Arsenijeviću što je dokazao da inteligencija, izuzetno obrazovanje, stručnost, harizma još uvek stanuju u ovom tužnom, skrajnutom mestu koje je nekada bilo prestoni grad. Ona besramna hajka na njegovu porodicu je prava slika medija u našem posrnulom društvu. Možete da ne volite porodicu Arsenijević ali trebalo bi makar da poštujete ono što su oni uradili u ovom gradu. Na nekoliko godina su vratili ukaljani ugled Univerzitetu u Kragujevcu. Da je sreće i pameti da dr Arsenijević bude u Kriznom štabu, takav stručnjak bi vratio poverenje u naše domove. Čestitam Čarltone, chapeau bas! I Jovanki na odličnom intervjuu, vi ste glas u pustinji…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.