NEDELJA DOJENJA

Društvo Grad

Povodom obeležavanja Nacionalne nedelje dojenja, danas od 11 do 13 sati u Velikom parku biće održana edukacija o tehnici dojenja na ”Klupi dojenja”, kao i savetovanje trudnica i majki o pravilnoj ishrani dece, od strane zdravstvenih profesionalaca. Takođe, u susret Nacionalnoj nedelji dojenja u vrtićima Crvenkapa i Poletarac održana su predavanja za majke dece u jaslicama na temu ”Dojenje – temelj života i uvođenje nemlečne ishrane deci do 18 meseci života.

Prva nedelja oktobra se obeležava kao Nacionalna nedelja promocije dojenja, koja ima za cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i vrednosti dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

U našoj zemlji za datum obeležavanja Nacionalne promocije dojenja je izabrana 40′ nedelja u godini, zato što trudnoća ztraje prosečno 40 nedelja. Dojenje je najbolji način da se novorođenoj deci daju hranljive materije koje su joj potrebne. Ovo je ujedno i prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih nekoliko meseci života odojčeta, kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu tokom narednog perioda života.

Ove godine Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se pod sloganom ”Dojenje-temelj života”, čime se ukazuje na značaj promocije dojenja i edukacije majki da doje svoje bebe u ključnom prvom satu života. Kontakt između kože majke i deteta, uz dojenje na grudima u prvom satu života stimuliše proizvodnju kolostruma, koji je nazvan ”prva vakcina” bebe, koja je izuzetno bogata hranljivim materijama i antitelima.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *