NENAD ĐORĐEVIĆ: MOJ RAD NIJE SE DOPADAO „IZVESNIM“ LJUDIMA

Društvo Kultura Video

Sada već bivši direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu, istoričar Nenad Đorđević, u razgovoru za Glas Šumadije, u emisiji Ponedeljkom u podne, rekao je da je „imao nagoveštaja“ da će biti smenjen, jer se njegov rad „nije dopadao izvesnim ljudima“:

 • Pokušao sam da popravim imidž Muzeja, da simbol grada postane institucija za ugled gradu. I to je razlog zbog čega sam, pre četiri godine, pet meseci i 22 dana ušao u tu priču.

Sve je, kaže, bilo jasno nakon avgustovske sednice Upravnog odbora Narodnog muzeja:

 • Nepoverenje mi je izglasao odbor u sastavu: predsednik, glumac koji u Knjaževsko srpskom teatru radi na određeno vreme, znači jasan je njegov status; pravnica koja je prvi put došla u Narodni muzej i čovek iz tehničke službe. Njih troje je procenilo da moj rad nije adekvatan.

O članu Gradskog veća za kulturu Miljanu Bjeletiću, i njegovom uticaju na kadrovanje u kragujevačkoj kulturi, kaže:

 • Onaj ko je član Gradskog veća ima mnogo uticaja na kreiranje kulturne politike. Jer Gradsko veće i kabinet gradonačelnika određuju koliko će koja ustanova kulture dobiti iz budžeta. Sredstva koja je Narodni muzej dobijao bila su jako mala. Najveći broj izložbi organizovan je uz pomoć prijatelja, istoričara umetnosti, koji su želeli da pomognu. Multimedijalna izložba o Vojvodi Putniku realizovana je uz pomoć Ministarstva kulture. I najveći broj direktora bira se na osnovu dogovora između koalicionih partnera, koji vrše vlasti.

Nenad Đorđević je član Srpske napredne stranke. O svom statusu u partiji, nakon smene, kaže:

 • Kad zahtev za vaš opoziv potpiše gradonačelnik Radomir Nikolić, predsednik Skupštine grada i šef odborničke grupe SNS, ne znam koji je moj status, ako su oni stavili potpis ispod nečega što nije istina. Slobodan sam čovek, uvek sam imao stav i nikada nisam bio disciplinovan član.

Smatra da je najznačanije što je u vreme njegovog mandata urađeno to što je, kako kaže, Narodni muzej postao mesto „na koje ljudi dolaze“, povećan broj izložbi i multimedijalna izložba posvećena Vojvodi Putniku:

 • I najvažnije – ono što Kragujevčani, bez obzira na estetski doživljaj, bista Kneza Miloša.

Nenad Đorđević je trenutno zaposlen u Muzeju „21. oktobar“.

Tagovi:

7 komentara

 1. Погрешно сте ставили наводнике у наслову.
  Треба да стоји: Мој „рад“ није се допадао извесним људима

 2. Nisi uradio DEPO za 5 godina već samo pominješ imidž i lzložbe. Papić je bio car i radio je rekonstrukcije objekata,performanse i snimanja geoskenerom mesta Ljubičinog konaka da bi se on tu rekonstruisao i napravio i izgradili i depo i nova galerija a da bi se ti posr. i na tom mestu stavio ne postament ne figuru nego Miloša čija je sablja i noge zalivene u kamen. To čime se ti hvališ je prosečan učinak i ispod njega. .Sramota je za kragujevačku kulturu al ne tvoja lično da ste za 5 godina samo pravili izložbe i zalili Miloša al opet ne tvoja jer ti nisu dali pare , neko nekog Bjeletića koji se hvali da ga je on zalio a postavio neuke amatere u Upravni odbor koji ne tzraže pare za Muzej nego funkcije . Koja ste vi svi FARMA BREEE !!!

  1. lazni care Scepane mali ili sta si vec u pitanju je BUDZET…i to je pocetak i kraj odgovora na tvoje nazovi konstatacije…

 3. A koga uopste briga što je ovaj smenjen? kako došao (preko clanske karte stranke ) tako i otisao.

 4. Kakvo licemerje Jovanke Nikolić ex Marović i njenog sagovornika. Na prvom mestu, Đorđević je svoju morlanu izvitoperenost (o stručnosti ne bih ovoga puta) pokazao je nekoliko puta poslednjih godina. Bio je član svake stranke koja je bila na vlasti. Čim ga smene, on priču okreće na drugu stranu. Ne zaboravimo da je na poslednjim izborima, kao član SNS-a, bio redovan u akcijama svoje stranke (koju sad kritikuje) u prikupljanju sigurnih glasova za A. Vučića. Danas, još veći licemer Jovanka Marović, prilježna članica Verkove stranke i ko zna kojih još, poznata po svojim „uredničkim“ dometima na RTK i drugim medijima – savremena Mila Štula koja je unazadila kragujevačko novinarstvo svojim jednostanim pristupima svim, a posebno političkim temama. Danas GLUMATA borca za demokratiju a bila je PRVA u neprofesionalnom izveštavanju dok je direktorovala RTK. Sramota za grad i profesiju da nam Jovanka Marović drži profesionalne pridike o novinarstvu i dr.

  1. najbolji su ovi skriveni tranvestiti poput gordane ili gordana za lazne price o necijoj stucnosti ili laznim tvrdnjama o pripadnosti stankama…

 5. Ko se hvata u kolo sa strankama ovako prodje. Bolje da je ostao da predaje istoriju u prvoj gimnaziji , ne bi ga sada razvlacili po blatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.