nedelja, 09 avgusta, 2020
Naslovna > Društvo > (NE)OČEKIVANA SMENA

(NE)OČEKIVANA SMENA

Društvo Kultura

Miloš Jurišić, diplomirani arheolog iz Kragujevca, od petka (13. septembar) je direktor Narodnog muzeja. Čak i oni koji prate zbivanja u kragujevačkoj kulturi bili su iznenađeni odlukom odborničke većine (SNS i SPS) da sa tog mesta smeni Nenada Đorđevića, diplomiranog istoričara iz Kragujevca. Pošto je materijal odbornicima stigao kao dopuna dnevnog reda, većina odbornika pojma nije imala o čemu je reč.

NARODNI MUZEJ DOPUNA

 • U kafkijanskom stilu smenjen sam sa mesta direktora Narodnog muzeja u Kragujevcu  osam meseci pre kraja mandata, kaže za Glas Šumadije Nenad Đorđević.
 • Kako sam prvenstveno odgovoran svojoj savesti i sugrađanima, voleo bih da naglasim da sam svoj posao obavljao pošteno i mozda preko mogućnosti koje ima kultura u zemlji skromnih materijalnih sredstava. Svoja lična poznanstva sam koristio kako bih ovom gradu pružio što više kulturnih sadržaja, a da to ništa ne košta muzej odnosno grad. Sebe sam time izložio dodatnom animozitetu osoba sa prevaziđenim shvatanjem institucije muzeja, jer ga pojedini doživljavaju kao magacin ili neku kao elitisticku instituciju, u kojoj je najbolje da se što manje dešava. Moja želja je bila da muzej približim publici svih uzrasta i da sadržaj učinim što bogatijim. Naravno, ne mogu isključiti ni da sam u svom radu možda zasmetao sitnim interesima nekih pojedinaca i grupa koji su raznim periodima imali razlicit stepen uticaja i ucesca u radu muzeja.
Đorđević ističe da se ovom izjavom „obraća sugrađankama, sugrađanima, poznanicima, saradnicima i bivšim đacima“ jer, kako kaže, ima odgovornost prema njima: 
 • Jedini navod u prilog mome razrešenju je nešto za šta nisam odgovoran – kao razlog razrešenja je navedena prijava protiv mene zbog sumnje da je zloupotrebljen skrinšot potpisa odgovornog lica na Finansijskom PLANU muzeja za tekuću godinu. Niti sam lično odgovoran za to, niti sam bio upoznat sa pomenutim delom, niti je doneta presuda, niti takvo delo ima pravnu ili  materijalnu  te neku drugu posledicu(usvojeno je od strane gradskih struktura) sve i da se dokaže da je učinjeno. Zbog toga je podneta prijava protiv mene kao direktora i odgovornog lica, tek nakon odluke o mojoj smeni, što u stvari govori koliko je argumentacija za moju smenu oskudna i jadna. Zato nisam ni pristao da dam ostavku. Želja mi je bila da moj grad bude dostojan svoje istorije kao prve prestonice moderne Srbije, i to mi je bio jedini interes koji sam imao kada sam postao direktor. Da ovaj grad ne bude palanka, da ima kulturne sadržaje i pored vrlo malih  materijalnih sredstava, da institucije međusobno sarađuju i da različite generacije u što većem broju imaju razlog da posete muzej. Izgleda da se povodom toga razilazim sa onima koji odlučuju o njegovoj sudbini i mojoj smeni. Neka ocenu donesu sugrađani. 
Smenu Đorđevića predložio je Upravni odbora Narodnog muzeja u Kragujevcu. Na sedinici Upravnog odbora Narodnog muzeja, održanoj krajem avgusta, zaključeno je da dokumenta koja idu ka osnivaču kasne, iz čega proizilazi da „direktor zanemaruje i nesavesno obavlja svoje obaveze“. U obrazloženju za smenu direktora Narodnog muzeja, koje se u petak našlo pred odbornicima, piše i da je predsednik upravnog odbora podneo krivičnu prijavu protiv Đorđevića, jer je navodno njegov potpis falsifikovan na finansijskom planu ustanove.

Đorđević je završio Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je kao profesor istorije u Prvoj i Drugoj kragujevačkoj gimnaziji. Od 2001. do 2004. godine, bio je direktor Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, a vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida od 2002. do 2013. godine, te kustos-istoričar u Spomen-parku „Kragujevački oktobar“. Bio je šef muzejske službe u Spomen-parku od 2014. do 2015. godine.

Za direktora Narodnog muzeja u Kragujevcu postavljen je 2015. godine.

Novi direktor Miloš Jurišić, diplomirani arheolog iz Kragujevca, potiče iz porodice glumaca. U njegovoj biografiji piše da je pripravnički staž (2011.-2012.) završio u Centralnom institutu za konverzaciju u Beogradu, da je od decembra 2015. godine na radnom odnosu na određeno vreme u Narodnom muzeju, da je tokom 2014. i 2015. godine bio član Upravnog odbora Spomen parka „21. oktobar“, a od 2015. godine do danas i njegov predsednik, koordinator manifestacije Noć muzeja…

Tagovi:

10 komentara

 1. Umesto smene Aleksandra Nenkovića Gradskog urbaniste koga je direktno postavio gradonačelnik (do aprila 2020 ) i protiv koga je pokrenuta krivična prijava za zloupotrebu položaja zbog nabacivanja posla svojoj privatnoj firmi https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sumnjivi-poslovi-saradnika-nikolica-juniora-gradski-urbanista-u-kragujevcu-u-sukobu/4csefw0, Radomir Nejaki smenio Hansa zbog potpisa. E pa Hans tebra, ko se sa svinjama valja i sam se uprlja. Morao si sam da daš ostavku kad si video s kim imaš posla ili da zaposliš rodjaka iz Nikolić familije ko Nenković pa da ti ni krivična ni kršenje Zakona ne mogu ništa. Ovako ćeš biti zabeležen da si umesto da si napravio prostorije za Muzejsku arhivu, postavio spomenik koji prikazuje Miloševe noge i sablju zalivene u kamen ko po kazni. Vidi boga ti da ti nije Miloš spremio osvetu i podmetnuo taj skrinšot …treba proveriti !!!

  1. Muzejska arhiva?vidi se da ne znate sta muzej radi…a estetski dozivljaj je privatna stvar,spomenik je radio akademski vajar Zoran Kuzmanivic jedan od najboljih vajara u Srbiji…sto se politickih komentara tice moje odluke su moja stvar…

 2. Не зна тај шта је савест ни одговорност. Нерадник и лажов, који често мења дресове.
  Кад год га испрља, промени…

  1. Pa kad anonimus sa bolesnom percepcijom stvarnosti daje komentare o necijem dokazanom radu (od gimanazije do muzeja) mogu mu samo preporuciti jednu ustanovu zatvorenog tipa koju je jos knez Mihailo osnovao (za sumasivse)gde ce verovatno dokazati svoje teze na pravom mestu…

 3. Zna se da je morao da se zameri Bjeleticu koji vedri i oblaci po Kragujevcu sa parama kragujevcana i koji smenjuje iz veoma privatnih razloga.

  1. Bjeletić mora da da ostavku pa tek onda HANS i to zbog kuće Djure Jakšić koja je trajno zagadila prostor centar grada. Em nije ista kao Djurina em je najružniji ambar za kukuruz koji je izgradjen u centru grada Kragujevca . Mora da da ostavku i zato što se umesto obnove Arsenala on uništava sa glasnom muzikom zbog koje ne spava ceo centar preko leta a Bjeletić ima šemu sa organizatorima koji umesto da plate gradu a grad iz godine u godinu od toga sredi nešto u Arsenalu , taj prostor se raspada a kao je pod zaštitom države. . Treba da da ostavku i zbog Spomenika Milošu Obrenoviću jer je to nevidjeni kič da se umesto samo glave ili cele figure Milošu zaliju noge u kamen. Kad takvi anonimusi kao Bjeletić vode kulturu nije ni čuda da je kultura na najnižoj grani od kada Kragujevac ulaže u nju. Čovek je imao novac koji je uludo i suludo potrošpen i treba da se povuče HITNO sa skrinšotom ili bez njega.

 4. Kako su drugima jamu kopali,Bjeletic,Kostovic i svi ti nekada neprijatelji a sada veliki prijatelji,tako ce sami u istu upasti.Bilo bi dobro da malo pogledaju vreme koje im predstoji jer je vlast promenljiva kategorija.Ja bih o tome razmisljao pogotovu kada iz interesa sejem zlo svuda oko sebe,ostavljajuci pustos i unesrecene.Sto se kulture tice,strasno….iskljucivo rade samo za sebe i one od kojih ce imati interes….ja tebi,a sutra ti meni.Cista racunica.Mozda ni pre nije bilo bolje,ali sada je najgore do sada.

 5. E moj Hanse. Verovao si da te neće dirati.Ti si za njih neko ko je njihov protivnik i možeš ti i da se ogrneš u njihovu zastavu, da istetoviraš Vučića na čelo, nisi njihov i tačka.Bio si samo nužno zlo koje su trpeli dok se nisu dogovorili da te zamene.
  Sam postupak tvoje smene je dokaz da se neće libiti da se i na najbahatiji način pristupi smeni. Rešenje o tvom razrešenju je nezakonito, jer da bi direktor bio razrešen pre isteka mandata mora da je protiv njega pokrenut krivični postupak za delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje dužnosti direktora, odnosno ako je pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za obavljanje dužnosti direktora ustanove ,a to u ovom slučaju nije. Činjenica da je podneta krivična prijava ne znači ništa.Podneta krivična prijava i pokrenut krivični postupak su dve apsolutno različite stvari. Prema tome ovo rešenje im pada. Ali, to ih ne sprečava da oni obave ono što su naumili. I da ih Hans dobije na sudu, što će svaki iole pošten sudija i da utvrdi, to neće menjati ništa.Oni će se i dalje praviti kao da je sve po zakonu.
  Hanse, šta ti je sve ovo trebalo?Zar je tvoja halapljivost da budeš direktor svugde i sa svakim toliko uticala da si postao slep i da si verovao da će da te smatraju njihovim? Kako si se samo prevario. Uživaj sad sa tvojim novim drugarima.

 6. Стварно штета што је разрешен, а тек је скоро сазнао много што шта , што би га учинило бољим и кориснијим.Пуна подршка ово Прометеју музе(олошке) делатности, кога су душмани покосили у процвату безмерне навале разузданих надахнућа !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.